Κοσμος

Brexit: ΕΕ και Μ. Βρετανία έκλεισαν ιστορική εμπορική συμφωνία

Μετά από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις - Το tweet του Μπόρις Τζόνσον με τους υψωμένους αντίχειρες

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Brexit: Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας με φόντο το Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο
Brexit: Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας με φόντο το Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο © EPA/HAYOUNG JEON

Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία κατέληξαν σε ιστορική εμπορική συμφωνία, με τον Μπόρις Τζόνσον να πανηγυρίζει στο Twitter.

Αίσιο τέλος είχαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία για την εμπορική συμφωνία που ρυθμίζει τις μεταξύ τους σχέσεις μετά το Brexit.

Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο πλευρών σταμάτησε, με Βρυξέλλες και Λονδίνο να καταλήγουν σε μια ιστορική συμφωνία για το διμερές εμπόριο και την ασφάλεια στα σύνορα με την Ιρλανδία, παραμονή Χριστουγέννων 2020.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κάνοντας τις πρώτες τους δηλώσεις για το ιστορικό deal.

«Αξίζει να αγωνιστούμε για αυτή τη συμφωνία, επειδή τώρα έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, θα διασφαλίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει την απαραίτητη προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Τέλος, μπορούμε να αφήσουμε το Brexit πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στις πρώτες της δηλώσεις για την ιστορική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε: «Έχουμε φτάσει στο τέλος μιας πολύ εντατικής 4ετούς περιόδου, ιδίως τους τελευταίους 9 μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπραγματευτήκαμε την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και μια ολοκαίνουργια σχέση, την οποία συμφωνήσαμε επιτέλους σήμερα».

Brexit: Μισέλ Μπαρνιέ και Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν κάνουν δηλώσεις από τις Βρυξέλλες για την ιστορική συμφωνία της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία
Brexit: Μισέλ Μπαρνιέ και Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν κάνουν δηλώσεις από τις Βρυξέλλες για την ιστορική συμφωνία της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία © EPA/FRANCISCO SECO

Και διευκρίνισε: «Η προστασία των συμφερόντων μας υπήρξε στο επίκεντρο όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και χαίρομαι που το καταφέραμε. Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτήν τη συμφωνία».

Οι δηλώσεις από Μισέλ Μπαρνιέ και Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για την εμπορική συμφωνία που έκλεισε η ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit:

 

Βrexit: Το tweet του Μπόρις Τζόνσον και η φωτογραφία με τις υψωμένες γροθιές για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ 

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε το πρώτο tweet μετά την ιστορική εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία.

«Συμφωνία επετεύχθη» έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας που τον δείχνει ενθουσιασμένο με υψωμένους αντίχειρες.

 

 

 

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν στη «μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία» στα χρονικά, τονίζοντας ότι η χώρα του ανέκτησε τον έλεγχο της νομοθεσίας της, των συνόρων της και των αλιευτικών υδάτων της.

«Επομένως, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω αυτό το απόγευμα ότι ολοκληρώσαμε τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει γίνει μέχρι τώρα, ύψους 660 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στα πρότυπα εκείνης με τον Καναδά» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Παράλληλα, ο Τζόνσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Θα είμαστε φίλοι σας, σύμμαχοί σας, υποστηρικτές σας και, ας μην το ξεχνάμε, η κυριότερη αγορά σας».

Boris Johnson: We have taken back control of our destiny | EU-UK post-Brexit trade deal reached

Μεγάλη Βρετανία - Brexit: Στις 30 Δεκεμβρίου συνεδριάζει η Βουλή των Κοινοτήτων για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Ο Μπόρις Τζόνσον γνωστοποίησε ακόμη ότι «η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία στις 30 Δεκεμβρίου».

Λίγο νωρίτερα η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας χαιρέτισε το ιστορικό deal που ρυθμίζει το διμερές εμπόριο μετά το Brexit. «Θα έχουμε μια ισχυρή εμπορική σχέση με την ΕΕ και θα εμβαθύνουμε τις συναλλαγές με τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο χάρη στην ανεξάρτητη εμπορική πολιτική μας» έγραψε στο Twitter.

«Συμφωνία επετεύχθη. Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας» είχε αναφέρει αρχικά πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. Και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις. η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ».

«Επιτύχαμε αυτήν τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν» κατέληξε η πηγή αυτή.

Σαρλ Μισέλ για την εμπορική συμφωνία ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας μετά το Brexit

«Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Και συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ για την ιστορική εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

Σαρλ Μισέλ για εμπορική συμφωνία ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας: «Το καλύτερο deal με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον φίλο και γείτονα μας»
Σαρλ Μισέλ για εμπορική συμφωνία ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας: «Το καλύτερο deal με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον φίλο και γείτονα μας» © EPA

Και υπογράμμισε: «Αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως».

Πώς φθάσαμε στην ιστορική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2020 έληγε η μεταβατική περίοδος για το Brexit και ο χρόνος πίεζε ασφυκτικά για να βρεθεί μια λύση που θα ρυθμίζει την «επόμενη» ημέρα στο εμπόριο και θα προβλέπει μια ομαλή μετάβαση.

Σημειώνεται ότι το Bloomberg είχε μεταδώσει την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση και ήταν πολύ πιθανό να βρεθεί η «χρυσή» τομή μέσα στα επόμενα 24ωρα -όπως και έγινε.

Οι δύο πλευρές «τα βρήκαν» για την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, λίγες ημέρες πριν η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που το οριστικό «ναυάγιο» φάνταζε ως η μοναδική κατάληξη.

Ιστορική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας - Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και να υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν παρενέβησαν τα τελευταία 24ωρα, αναλαμβάνοντας ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα το πρωί, μάλιστα, παραμονή Χριστουγέννων 2020, ο Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν την 5η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους το τελευταίο 24ωρο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ