Κοσμος

Βραβείο Ζαχάρωφ: Απονεμήθηκε στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας

Ποιοι το παρέλαβαν σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες - Νταβίντ Σασόλι: Πηγή έμπνευσης η φιλοδοξία σας να ζήσετε σε μια δημοκρατική χώρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το βραβείο Ζαχάροφ απονεμήθηκε στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας για τον αγώνα της υπέρ μια ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας.

Στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση για τον νικητή είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να γνωστοποιεί ότι το βραβείο Ζαχάρωφ πηγαίνει στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας.

Με το βραβείο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τις προσπάθειες των αντιπάλων του Αλεξάντερ Λουκασένκο, για μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στην πολύπαθη χώρα. Σημειώνεται ότι σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων από τις αρχές στη Λευκορωσία.

Οι ακτιβίστριες Sviatlana Tsikhanouskaya και Veranika Tsapkala παρέλαβαν το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2020 εξ ονόματος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία εκπροσωπείται από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία γυναικών και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.

Αποδεχόμενη το βραβείο, η ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, Sviatlana Tsikhanouskaya, είπε: «Κάθε Λευκορώσος που συμμετέχει στο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη βία και την ανομία... είναι ήρωας. Καθένας από αυτούς είναι παράδειγμα θάρρους, ευσπλαχνίας και αξιοπρέπειας. Οι πολίτες της Λευκορωσίας συνεχίζουν να συμμετέχουν, κάθε εβδομάδα, σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίες, από τότε που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου».

Και πρόσθεσε: «Βαδίζουν για το μέλλον τους και το μέλλον εκείνων που δεν μπορούν να είναι παρόντες. Βαδίζουν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των Λευκορώσων, των Ευρωπαίων, τη δική σας και τη δική μας. Χωρίς μια ελεύθερη Λευκορωσία, ούτε η Ευρώπη είναι εντελώς ελεύθερη. Έχω μόνο μια ευχή για φέτος. Θέλω κάθε Λευκορώσος που βρίσκεται στη φυλακή ή στην εξορία να επιστρέψει στο σπίτι του».

Νταβίντ Σασόλι για Βραβείο Ζαχάρωφ στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας: «Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι συμβαίνει στη χώρα σας»

Κατά τη διάρκεια της τελετής, που πραγματοποιήθηκε κατ' εξαίρεση στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι δήλωσε: «Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι συμβαίνει στη χώρα σας. Βλέπουμε το θάρρος σας. Βλέπουμε το θάρρος των γυναικών. Βλέπουμε τα δεινά σας. Βλέπουμε τις ανείπωτες καταχρήσεις. Βλέπουμε τη βία. Η φιλοδοξία και η αποφασιστικότητά σας να ζήσετε σε μια δημοκρατική χώρα αποτελεί πηγή έμπνευσης».

«Θα ήθελα να αποτίνω ειδικό φόρο τιμής στους βραβευθέντες μας και στη δύναμη που επιδείξατε» πρόσθεσε.

Βραβείο Ζαχάρωφ 2020 - Οι φιναλίστ

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της Guapinol Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez and Jeremías Martínez Díaz και η Berta Cáceres από την Ονδούρα, καθώς και ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Μοσούλης σεβασμιότατος Najeeb Michaeel ήταν οι φιναλίστ της φετινής χρονιάς.

Το βραβείο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο Ρώσο αντιφρονούντα και φυσικό Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από τιμητικό χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις