Κοσμος

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία

Για τους S-400 - Ικανοποίηση Ελλάδας - Πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
S-400, το ρωσικό πυραυλικό σύστημα που αγόρασε η Τουρκία
S-400, το ρωσικό πυραυλικό σύστημα που αγόρασε η Τουρκία © EPA

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία - Το αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Άγκυρα.

Πράξη έκαναν οι ΗΠΑ την εξαγγελία ότι θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, η Ουάσινγκτον προχωρά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.

Η κίνηση της Τουρκίας να έρθει σε συμφωνία με τη Ρωσία, να αγοράσει τους S-400 και να παραλάβει τις πρώτες συστοιχίες πυραύλων είχε προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ. Παράλληλα, είχε οδηγήσει στην έξοδο της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, των αμερικανικών εξελιγμένων μαχητικών 5ης γενιάς.

Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δεν γίνεται ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ να αγοράζει οπλικά συστήματα από τη Ρωσία, ο Ερντογάν επέμενε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Τουρκίας να επιλέγει εκείνη από πού θα προμηθεύεται τους αμυντικούς εξοπλισμούς της για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400 περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο ενέκρινε η Γερουσία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το νομοσχέδιο είχε περάσει με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Το αμυντικό νομοσχέδιο προβλέπει δαπάνες ύψους 740 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλων τεσσάρων τριών στελεχών της: Deniz Mustafa Alper, Gencoglu Serhat και Yigit Faruk.

Αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία - Η ανάρτηση της απόφασης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ
Αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία - Η ανάρτηση της απόφασης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ © home.treasury.gov

Παράλληλα, προβλέπεται απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB).

Τι έγραψε στο Twitter ο Μάικ Πομπέο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

» Οι σημερινές κυρώσεις στο SSB της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο CAATSA. Δεν θα ανεχτούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας» τόνισε στο μήνυμά του στο Twitter ο Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέδωσε και ανακοίνωση για τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, καλώντας την Άγκυρα να αφαιρέσει το συγκεκριμένο αμυντικό σύστημα από το οπλοστάσιό της.

 

 

Ικανοποίηση ελληνικού ΥΠΕΞ για τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ την ικανοποίησή της χώρας μας για την επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας, εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ).

«Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σχολιάσει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, την ώρα που οι Βρυξέλλες υιοθετούν μια στάση γεμάτη «αν» και «αλλά» -εξέλιξη που δεν βάζει ένα τέλος στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Russian anti-aircraft missile system S-400 in action!

Αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 - Δεν πτοείται ο Ερντογάν

Πάντως, ο Ερντογάν δεν δεχνει να αποθαρρύνεται από τις εξελίξεις. Σε ομιλία του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο διεμήνυσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν την Τουρκία από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

«Μας θλίβει η ενίσχυση της ρητορικής των κυρώσεων, όμως οι πιέσεις δεν θα σταματήσουν την Άγκυρα από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της» ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε: «Τα μέτρα δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε νέα προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι αν επαναλάβει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τότε θα υπάρξουν κυρώσεις. Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκτίμησαν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για μια ακόμη κίνηση από τις Βρυξέλλες να μεταθέσουν για αργότερα το ζήτημα των κυρώσεων, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ