Κοσμος

Κορωνοϊός: Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λαμβάνουν χώρες της Ευρώπης

Ανησυχία για την ένταση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες σε δρόμο της Γερμανίας
Πολίτες σε δρόμο της Γερμανίας © EPA / FOCKE STRANGMANN

Κορωνοϊός: Lockdown και αυστηροί περιορισμοί ενόψει Χριστουγέννων σε χώρες της Ευρώπης - Γιατί δεν βοηθά το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στη λήψη ακόμη περισσότερων και αυστηρότερων μέτρων για ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού προχωρούν χώρες της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, Στην Ευρώπη έχουν ήδη καταγραφεί 477.631 θάνατοι και 22 εκατ. κρούσματα

Τις τελευταίες ημέρες, ο μέρος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ευρώπη φτάνει τα 236.700 νέα κρούσματα. Ευρωπαϊκά κράτη στρέφονται προς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, επιβάλλοντας καθολικά ή λιγότερο καθολικά lockdown. 

Λονδίνο: Πιο αυστηρά μέτρα μετά την άρση του lockdown

Στην κλίμακα 3, την αυστηρότερη στη Μεγάλη Βρετανία όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό μπαίνει το Λονδίνο, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού. Το γεγονός επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Ματ Χανκοκ.

Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο όλων των καταστημάτων εστίασης που πλέον θα μπορούν να λειτουργούν μόνο για πώληση προϊόντων σε πακέτο και με παράδοση κατ’ οίκον. Κλείνουν όλοι οι στεγασμένοι χώροι αναψυχής και διασκέδασης, ενώ θα απαγορεύεται η συνάντηση μεταξύ ατόμων που δε συγκατοικούν σε ιδιωτικούς ανοιχτούς χώρους (π.χ. κήποι σπιτιών).

Απαγορεύονται επίσης οι μετακινήσεις από και προς τις περιοχές της τρίτης βαθμίδας, εκτός αν πρόκειται για λόγους εργασίας ή υγείας. Τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως βαθμίδας περιορισμών. Οι νέοι περιορισμοί θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (14/12).

Ιταλία: Προς την επιβολή μέτρων «κόκκινης ζώνης» 

Το σαββατοκύριακο, η Ιταλία ξεπέρασε την Βρετανία καταγράφοντας τον βαρύτερο απολογισμό θανάτων, με την ιταλική κυβέρνηση να προσανατολίζεται προς την επιβολή μέτρων lockdown «κόκκινης ζώνης» από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον στις 2 Ιανουαρίου, παρατείνοντας την νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις και κλείνοντας καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές, εκτός των καταστημάτων διάθεσης ειδών πρώτης ανάγκης.  

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής επιστημόνων. «Η συγκέντρωση πλήθους είναι αδικαιολόγητη, παράλογη και ανεύθυνη», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Υποθέσεων Φραντσέσκο Μπότσια. «Αυτήν την στιγμή το επιχειρείν και η υγεία δεν συμβιβάζονται», πρόσθεσε. 

Γερμανία: Σε lockdown τριών εβδομάδων

Η Γερμανία εισέρχεται από την Τετάρτη σε lockdown διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, έως τις 10 Ιανουαρίου. «Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα και τα λαμβάνουμε τώρα», ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Τα μέτρα έχουν ως στόχο την αποφυγή της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας, την ώρα που οι ΜΕΘ φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Γαλλία: Δεν προχωρά σε άρση μέτρων

Πριν από λίγες ημέρες, η Γαλλία δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην άρση μέτρων του lockdown, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα. Την περασμένη Πέμπτη ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανοίξουν τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, όπως προγραμματιζόταν, επειδή τα ποσοστά των κρουσμάτων δεν μειώνονται όσο γρήγορα ήλπιζε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως από τις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινούσε η άρση του δεύτερου lockdown, που επιβλήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που περιελάμβανε το άνοιγμα των πολιτιστικών χώρων. Κάτι που δεν έγινε τελικά, μιας και η μείωση των κρουσμάτων δεν ακολουθεί τους ρυθμούς που αναμενόταν. 

Ολλανδία: Προς κλείσιμο των καταστημάτων

Τα κρούσματα στην Ολλανδία παρουσιάζουν έκρηξη, με την κυβέρνηση να εξετάζει το κλείσιμο των καταστημάτων για πολλές εβδομάδες, την παράταση των σχολικών διακοπών, το κλείσιμο των μουσείων, των κινηματογράφων, των ζωολογικών κήπων. Όπως αναφέρουν τα μέσα, η εκτόξευση των κρουσμάτων στην Ολλανδία σημειώνεται μετά τον συνωστισμό που επικρατεί στα εμπορικά κέντρα των ολλανδικών πόλεων εδώ και εβδομάδες. Επιβεβαιώθηκε έπειτα από την έναρξη της περιόδου των δώρων στις 5 Δεκεμβρίου (γενέθλια του Αγίου Νικολάου) και σήμανε συναγερμό. 

Ελβετία: Ανησυχία από τους διευθυντές νοσοκομείων 

Στην Ελβετία, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ζυρίχης ζήτησε το «κλείσιμο της χώρας» και, σύμφωνα με την εφημερίδα SonntagsZeitung, τα πέντε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Βασιλείας, της Βέρνης, της Ζυρίχης, της Λοζάνης και της Γενεύης έχουν εκφράσει «την μεγάλη τους ανησυχία» στον υπουργό Υγείας.   

Λιθουανία: Αυστηρό lockdown για τρεις εβδομάδες

Σε lockdown προχωρά η Λιθουανία για τις επόμενες εβδομάδες, σε μία προσπάθεια να θέσει σε έλεγχο τα κρούσματα κορωνοϊού που παρατηρούνται στη χώρα. Όπως έχει διευκρινιστεί, η έξοδος από το σπίτι θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας, αγορών βασικών αγαθών, φροντίδας αρρώστων, κηδειών και περιπάτων μόνο με άτομα του ίδιου νοικοκυριού, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ίνγκριντα Σιμονέτα. Τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν ενώ απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών.  Μέχρι σήμερα, η Λιθουανία καταγράφει 1.178 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τριπλάσιες από τις 340 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους όταν ένα πιο ελαφρύ lockdown είχε ανακοινωθεί στις 4 Νοεμβρίου. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ