ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις στην Τουρκία για το σύστημα των S-400.
Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο ανοίγει -συν τοις άλλοις- το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, σχετικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, ένα βήμα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν απρόθυμος να κάνει, παρά την παρότρυνση νομοθετών και στα δύο κόμματα.
Το νομοσχέδιο θα σταλεί στον Λευκό Οίκο. Οι αντιρρήσεις του κ. Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις, αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιμείνει, το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποίο θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι κυρώσεις προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Η απροθυμία, όμως, του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι ανάγκασε τους Αμερικανούς νομοθέτες να συμπεριλάβουν τη πρόβλεψη των κυρώσεων στο NDAA, ένα νομοσχέδιο που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία.
Το NDAA προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν επίσης αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, ένα βήμα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν απρόθυμος να κάνει, παρά την παρότρυνση νομοθετών και στα δύο κόμματα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του δημοσιογράφου από το νοσοκομείο
Έκκληση της οικογένειάς του για κάποια απόδειξη ότι είναι ζωντανός
Οχτώ ευρωπαϊκές χώρες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν αλληλεγγύης προς τη Δανία και τη Γροιλανδία
H Washington Post περιγράφει τις δραματικές ώρες πριν τις οριστικές αποφάσεις
Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία και οι έντονες χιονοπτώσεις δημιουργούν ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες
Aρκετές και απροσδόκητες οι οικονομικές πιέσεις
Ο ιρανικός λαός έχει τεράστια ιστορία πίσω του και έχει επιβιώσει από πολλά δεινά
Οκτώ μέλη πληρώματος και τρεις επιβάτες, μέλη του προσωπικού του υπουργείου, ανάμεσα στους νεκρούς
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.