Κοσμος

Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνούν οι Ευρωπαίοι για κυρώσεις στην Τουρκία

Η παρέμβαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Με καθυστέρηση ξεκίνησε το δείπνο των «27»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες © EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΝΩΣΗ

Διχογνωμία ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία, με τη Γερμανία να μην επιθυμεί «σκληρή» στάση - Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη.

Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας έχει προκαλέσει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με την Τουρκία.

Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία, δεν επιθυμούν να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Άγκυρας, επιδιώκοντας την υιοθέτηση μιας πιο «ήπιας» γραμμής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού τα βρήκαν στα οικονομικά (συμφωνία για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό), πήγαν στο δείπνο των «27» για να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας. Το δείπνο, ενώ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 21.30, άρχισε τελικά λίγο πριν από τις 22.50. Ολλανδία και Αυστρία, δύο από τις χώρες που τάσσονται υπέρ ενός ξεκάθαρου και αυστηρού μηνύματος για τουρκική προκλητικότητα, έστειλαν παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων στις οποίες γίνεται λόγος για κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico, φέρεται να είπε με αυστηρό τόνο πως είναι παράδοξο οι ΗΠΑ να ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία (σ.σ. για τους S-400), που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται σε μια λογική «αν» και «αλλά».

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν ότι «θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων», επισημαίνοντας πως «δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία». Και κατέληξαν, λέγοντας: «Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε».

Λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, δεν αποκλείεται το ζήτημα να μετατεθεί για άλλη μια φορά σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ενδεχομένως να χαρακτηριστεί και «έκτακτη». Ειδικότερα, πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να οριστεί μια νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, τον Φεβρουάριο του 2021, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες του δηλώσεις, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα, καλώντας την ΕΕ «να δείξει την αξιοπιστία της σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει για την Τουρκία». Στους 27 ηγέτες της ΕΕ δεν υπάρχει ομοφωνία αναφορικά με την Άγκυρα και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο μεταξύ άλλων.

Κυρώσεις στην Τουρκία - Ποιοι διαφωνούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ζητούν να σταλεί μια ξεκάθαρη απάντηση στην Άγκυρα.

Στο πλευρό τους βρίσκονται επίσης Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία, Ολλανδία αλλά και οι Βαλτικές Χώρες, ενώ στον αντίποδα η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία δεν δείχνουν διατεθειμένες να υιοθετήσει η ΕΕ μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία.

Ενδεικτικό των διαφωνιών στους κόλπους της ΕΕ είναι η αναφορά από Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος αφού εξέφρασε την «απογοήτευση» της ΕΕ για τη στάση της Άγκυρας, τόνισε: «Δεν είναι εύκολο να βρεθεί συμφωνία, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου 2020 και η Τουρκία είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. Η Άγκυρα, σε μια επανάληψη γεγονότων που εκτυλίχθηκαν τους προηγούμενους μήνες, απέσυρε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis και άρχισε πάλι τα περί διαλόγου, φορώντας εκ νέου τον ευρωπαϊκό μανδύα της και επισημαίνοντας ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η ΕΕ θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων της Τουρκίας στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ξεκάθαρη θέση ζητεί ο Μακρόν - Κυρώσεις κατά της Τουρκίας θέλει ο Κουρτς

Για ξεκάθαρη θέση της Γαλλίας έκανε λόγο ο Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο σύνολο της περιοχής, που σημαίνει Ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή».

Η εκτίμηση της ΕΕ για την Τουρκία δεν είναι θετική, σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

«Θα προσεγγίσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία και να δούμε με ποιον τρόπο με ενότητα μπορούμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων» ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπέρ της «δυνατότητας στοχευμένων κυρώσεων» στην Άγκυρα τάσσεται ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, σύμφωνα με την εφημερίδα Nieuwsblad. «Το Βέλγιο υποστηρίζει πάντα μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, για διάλογο σχετικά με τις στρατηγικές προκλήσεις και την συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Ντε Κρόο στη συμβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες τίμησαν τη μνήμη του Ζισκάρ Ντ'Εστέν που πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού σε ηλικία 94 ετών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ