Κλιματική αλλαγή: Πορτογάλοι προσέφυγαν στο Ευρ. Δικαστήριο
Διορία στις 33 ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν θέση στις κατηγορίες
Πορτογαλία: Δεκτή προσφυγή νεαρών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά 33 χωρών για την κλιματική αλλαγή.
Έξι νεαρά παιδιά από την Πορτογαλία προσέφυγαν στo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, καταγγέλλοντας 33 ευρωπαϊκές χώρες ότι με την πολιτική τους εντείνουν τη κλιματική αλλαγή.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή και έθεσε διορία στις 33 χώρες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να πάρουν θέση στις κατηγορίες. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι λόγω της εξαιρετικής σημασίας του ζητήματος δίνει προτεραιότητα στην προσφυγή.
Σύμφωνα με την DW, στόχος των 6 ακτιβιστών είναι να υποχρεώσει το ΕΔΑΔ τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τις χώρες-μέλη της ΕΕ στις εν λόγω χώρες περιλαμβάνονται η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ελβετία και η Ουκρανία.
Τους 6 νεαρούς Πορτογάλους στηρίζει στη νομική διαδικασία η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης» (GLAN), μέλος της οποίας είναι ο νομικός Τζέρι Λίστον: «Μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, διότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού είναι δεσμευτικές και οφείλουν να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο».
Οι νεαροί Πορτογάλοι αποφάσισαν να προσφύγουν στο Δικαστήριο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία το 2017, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 110 άνθρωποι. «Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των πυρκαγιών», λέει ο Τζέρι Λίστον: «Ευτυχώς κανείς από τους 6 ακτιβιστές ή τους συγγενείς τους δεν τραυματίστηκε. Δεν ήθελαν ωστόσο να δεχθούν ότι το θέμα έκλεισε τότε με τις τρεις μέρες εθνικού πένθους. Ήταν πεπεισμένοι ότι έπρεπε να κάνουν κάτι».
Πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν για να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη από 1,5 μέχρι το πολύ 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.
Η εξειδικευμένη σε περιβαλλοντικά ζητήματα δικηγόρος Ρόντα Φερχάιεν θεωρεί πως οι δικαστικές υποθέσεις για την κλιματική αλλαγή σχετίζονται άμεσα με τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Η κλιματική αλλαγή άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την άσκησή τους. Το επίπεδο προστασίας που διασφαλίζει σήμερα η σχετική νομοθεσία σε παιδιά και νέους είναι εξαιρετικά χαμηλό. Γι' αυτό και τα δικαστήρια θα συνεχίσουν να εξετάζουν τέτοιες προσφυγές».
με πληροφορίες από DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζεται η έρευνα για το καλώδιο Φινλανδίας–Εσθονίας στον Κόλπο της Βαλτικής
Οι Ιρανοί επιχειρούν να οδηγήσουν μαζικά τη χώρα τους στην επόμενη μέρα
Ο κρίσιμος ρόλος των γυναικών στον αγώνα για την ανατροπή των Αγιατολάχ
Η Κάγια Κάλλας προαναγγέλλει πρόσθετα μέτρα – Διπλωματικές πιέσεις και πολιτικές διαφωνίες
Οι πρώτες δηλώσεις του ΠτΔ της Κύπρου μετά την παραίτηση του διευθυντή του γραφείου του
Νέα Μαχσά Αμινί βάζει φωτιά στη γυναικεία επανάσταση της χώρας
Διακοπή ρεύματος και δύο ελαττωματικά μαχαίρια στην εκδήλωση των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη
«Στοχευμένη προσπάθεια να πληγεί ο πρόεδρος» λέει ο κ. Χαραλάμπους
«Αν δεν το κάνουμε εμείς αυτό, θα την καταλάβουν η Ρωσία ή η Κίνα»
Η θέαση των εξελίξεων χωρίς την ουσιαστική πρόταση αποτελεσματικών λύσεων
Πώς θα είναι οι ζωές μας τα επόμενα χρόνια;
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
Οι επιλογές που εξετάζονται για να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητά της
H ανάλυση του Bloomberg
Η ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις
Η ανάρτηση του Ιρανού βιρτουόζου
Πάνω από 10.000 οι συλλήψεις - Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
«Όχι στην τρομοκρατική Ισλαμική Δημοκρατία», φώναζαν υποστηρικτές του Παχλεβί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.