- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι θάνατοι που προκλήθηκαν από την ελονοσία θα ξεπεράσουν φέτος αυτούς της πανδημίας του κορωνοϊού στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ
Η ελονοσία θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους φέτος στην υποσαχάρια Αφρική απ’ ό,τι η πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πάνω από 409.000 άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο — οι περισσότεροι βρέφη και μικρά παιδιά στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου — πέθαναν το 2019 εξαιτίας της ασθένειας, η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια, ανέφερε ο Οργανισμός σε έκθεσή του για τη διεθνή προσπάθεια εξάλειψης της ασθένειας. Φέτος, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερος, εξαιτίας όμως της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι ανάλογα με τον βαθμό δυσχερειών και ελλείψεων στις υπηρεσίες υγείας (...) οι πλεονάζοντες θάνατοι εξαιτίας της ελονοσίας μπορεί να κυμανθούν από τους 20.000 ως τους 100.000 στην υποσαχάρια Αφρική», τόνισε ο Πέδρο Αλόνσο, διευθυντής του προγράμματος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. «Οι περισσότεροι» από τους ασθενείς που θα πεθάνουν είναι «μικρά παιδιά», συμπλήρωσε.
«Είναι πολύ πιθανό η πλεονάζουσα θνητότητα της ελονοσίας να είναι υψηλότερη από τη θνητότητα της COVID-19 καθεαυτού», πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος του οργανισμού, που αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2019 καταγράφηκαν 229 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας, αριθμός που παραμένει σχετικά σταθερός τα τελευταία 4 χρόνια. Παρά τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που εγείρει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, πολλές χώρες δίνουν σκληρή μάχη και αντιμετωπίζουν την ασθένεια, κατά τον Οργανισμό.
Το 2019 τέσσερις χώρες κατέγραψαν σχεδόν τα μισά κρούσματα στον πλανήτη: η Νιγηρία (27%), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (12%), η Ουγκάντα (5%) και η Μοζαμβίκη (4%). Όμως «η μακροπρόθεσμη επιτυχία ως προς τον στόχο ο κόσμος να απαλλαγεί από την ελονοσία μέσα σε μια γενιά απέχει πολύ από το να είναι εγγυημένη», σημείωσε ο ΠΟΥ. Ορισμένες από τις χώρες της Αφρικής που πλήττονται περισσότερο δυσκολεύονται να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο από το 2016 και μετά.
Πάντως στην έκθεση υπογραμμίζεται πως από το 2000, 21 χώρες κατάφεραν να εξαλείψουν την ελονοσία, ενώ η Ινδία καταγράφει τα πιο θεαματικά αποτελέσματα την τελευταία διετία, με μεγάλη πτώση των μολύνσεων (–18%) και των θανάτων (–20%). Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η πρόοδος σε έξι χώρες που αρδεύονται από τον Μεκόνγκ στη νοτιοανατολική Ασία, που βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου να εξαλείψουν την ασθένεια ως το 2030. Ήδη, κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων κατά 90% μεταξύ του 2000 και 2019.
Εξαιτίας της μετάδοσής της από τα κουνούπια σε πολλές περιοχές του κόσμου, ο μισός πληθυσμός της υφηλίου κινδυνεύει να προσβληθεί. Η ελονοσία συνεχίζει να σκοτώνει ένα παιδί κάθε δύο λεπτά. Παρ’ όλ’ αυτά, η έμφαση όσον αφορά τη χρηματοδότηση δίνεται αλλού, γεγονός που καθιστά θανάτους παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πιθανότερους.
Ο Πίτερ Σαντς, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, χαρακτήρισε την έκθεση του ΠΟΥ «εξαιρετικά καίρια». «Ο κόσμος της υγείας παγκοσμίως, τα μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί, όλοι ασχολούνται με την COVID (...) και ελάχιστη προσοχή δίνουμε σε μια ασθένεια η οποία σκοτώνει πάνω από 400.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά», τόνισε σε δημοσιογράφους. «Και σας υπενθυμίζω, αυτή είναι μια ασθένεια από την οποία ξέρουμε πώς μπορούμε να απαλλαγούμε — επομένως το ότι δεν το κάνουμε είναι επιλογή».
Όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα πεδία, ο ΠΟΥ τονίζει πως το 2019 συγκεντρώθηκαν μόλις τα μισά από τα κεφάλαια που ήλπιζε για να μπορέσει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ασθένειας, περίπου 3 δισεκ. δολάρια από τα 5,6 δισεκ. δολάρια που είχε ορίσει ως στόχο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.