Κοσμος

Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος - Πότε θα γίνει η κηδεία του

Τριήμερο πένθος στη βαλκανική χώρα - Σε επιπλοκές από κορωνοϊό οφείλεται ο θάνατός του

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τριήμερο πένθος στη Σερβία για τον θάνατο από κορωνοϊό του Πατριάρχη Ειρηναίου, με την κηδεία του να πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020.

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 θα τελεστεί η κηδεία του Πατριάρχη της Σερβίας Ειρηναίου.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος πέθανε έπειτα από νοσηλεία σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι μετά τη διαπίστωση ότι έχει κορωνοϊό.

Στη Σερβία κηρύχτηκε τριήμερο πένθος. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ειρηναίου. Η κηδεία του προκαθήμενου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πραγματοποιηθεί με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος εκοιμήθη το πρωί της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2020, σε ηλικία 90 ετών, από επιπλοκές του κορωνοϊού. Οι καμπάνες στους ορθόδοξους ναούς στη Σερβία χτυπούν πένθιμα, ενώ -από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατός του- χιλιάδες πιστοί προσέρχονται για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος έδινε μάχη με το κορωνοϊό από τις 4 Νοεμβρίου 2020, όταν βρέθηκε θετικός στον ιό και εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Η κατάσταση της υγείας του μέχρι πριν από δύο 24ωρα ήταν σταθερή και δεν ενέπνεε ανησυχία. Ωστόσο, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και ο Πατριάρχης Ειρηναίος διασωληνώθηκε. Παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών, μεταξύ των οποίων ήταν και Ρώσοι γιατροί που έφτασαν ειδικά για αυτόν τον λόγο στη Σερβία, ο Πατριάρχης Ειρηναίος κατέληξε στις 07.07 το πρωί, τοπική ώρα, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν.

 

 

Καθήκοντα πατριάρχη μέχρι την εκλογή νέου προκαθημένου της σερβικής Εκκλησίας θα ασκεί ο αρχαιότερος σε ηλικία ιεράρχης -ο μητροπολίτης Βοσνίας, Χρυσόστομος.

Συλλυπητήριο μήνυμα από Πούτιν σε Βούτσιτς για τον θάνατο του Πατριάρχη της Σερβίας Ειρηναίου


Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Πατριάρχη Ειρηναίου.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν επίσης ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβόκαπιτς όπως και οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων γειτονικών χωρών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος - Ποιος ήταν - Το σημαντικό του έργο


Ο Πατριάρχης Ειρηναίος εξελέγη επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Ιανουάριο του 2010.

Αρχιερέας με χαμηλό προφίλ προσπάθησε να δημιουργήσει μία Εκκλησία που θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους πιστούς. Δεν παρέλειπε, ωστόσο, να παρεμβαίνει και σε πολιτικά ζητήματα που απασχολούσαν τη Σερβία, ανεβάζοντας τους τόνους όποτε έκρινε ο ίδιος ότι κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος είχε επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τη Ρωσία © EPA/ANDREJ CUKIC

Αν και δήλωνε υποστηρικτής της ένταξης της βαλκανικής χώρας στην ΕΕ, πολλές φορές επέκρινε τη στάση των Βρυξελλών, ζητώντας να επιδεικνύεται ευαισθησία και σεβασμός προς τους Σέρβους κατά τη διαχείριση των εθνικών τους ζητημάτων. Επικριτικός εμφανιζόταν και για τη στάση που τηρεί η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, ενώ ήταν θιασώτης της στενότερης σχέσης Βελιγραδίου - Μόσχας.

Στα εκκλησιαστικά ζητήματα που απασχολούν την Ορθοδοξία, υποστήριζε κυρίως τις θέσεις του ρωσικού Πατριαρχείου. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ουκρανίας επέκρινε έντονα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χαρακτηρίζοντας την αναγνώριση αυτοκέφαλης ουκρανικής Εκκλησίας παραβίαση των αρχών και των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις των ορθόδοξων Εκκλησιών. Στα θρησκευτικά ζητήματα ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος τασσόταν υπέρ της πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

 
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις