Κοσμος

ΕΕ: Γυναίκες κάνουν ίδια δουλειά με άνδρες αλλά παίρνουν λιγότερα

Τι δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ginaika-amivi-misthos.jpg
© Pixabay

Κομισιόν: Παραμένουν οι διαφορές στους μισθούς ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στην Ευρώπη που κάνουν την ίδια δουλειά αλλά πληρώνονται διαφορετικά.

Το χάσμα στις αμοιβές των ανδρών και των γυναικών που κάνουν την ίδια δουλειά στην Ευρώπη μειώθηκε οριακά μόνο φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ της εξάλειψής του.

Μία γυναίκα που κάνει την ίδια δουλειά με έναν άνδρα εξακολουθεί να έχει 14,1% μικρότερες αποδοχές για αυτήν, από 14,5% που ήταν η διαφορά πέρυσι.

«Οι γυναίκες δεν αξιολογούνται ισότιμα για την εργασία τους και δεν λαμβάνουν την ίδια αμοιβή. Εξακολουθούν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 86 σεντς για κάθε ευρώ που κερδίζει ένας άνδρας στην Ευρώπη. Έτσι, οι γυναίκες εργάζονται επιπλέον 51 ημέρες για να κερδίζουν το ίδιο ποσό με τους άνδρες συναδέλφους τους» ανέφερε η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

«Με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειάζονταν δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες για να επιτευχθεί η ισότητα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό, πρέπει να επιταχύνουμε και να μηδενίσουμε αυτό το χάσμα στις αμοιβές» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι χαμηλότερες αμοιβές των γυναικών είναι το αποτέλεσμα ανισοτήτων σε όλη τη ζωή, καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας και κάνουν πρόοδο στην καριέρα τους, ενώ προσπαθούν να έχουν μία ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της οικογένειας.

Ο κορωνοϊός έκανε χειρότερη την κατάσταση στις αμοιβές ανδρών και γυναικών που κάνουν την ίδια δουλειά

«Η πανδημία αύξησε αυτές τις διαρθρωτικές ανισότητες μεταξύ των φύλων και τον κίνδυνο της φτώχειας» σημειώνει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι γυναίκες είναι αναλογικά περισσότερες σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής που παρέχουν τις πιο βασικές και αναγκαίες υπηρεσίες στην κοινότητα. Έχουν επίσης δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο σε ανεπίσημες θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται από συστήματα κοινωνικής προστασίας» προστίθεται στο κείμενο.

Η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει δεσμευτικά μέτρα για τη διαφάνεια στις αμοιβές τις επόμενες εβδομάδες. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι επαρκείς κατώτατοι μισθοί, για τους οποίους η Κομισιόν έχει προτείνει κοινούς κανόνες στην ΕΕ, μπορούν να βοηθήσουν, επειδή είναι περισσότερες οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να σταματήσουν οι ανισότητες στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών που κάνουν την ίδια δουλειά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι 9 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν ότι δεν είναι αποδεκτό να πληρώνονται οι γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά ίσης αξίας.

Και πρόσθεσε ότι το 64% των Ευρωπαίων εργαζομένων στηρίζουν τη διαφάνεια των αμοιβών με τη δημοσιοποίηση μέσων μισθών ανάλογα με τη μορφή της εργασίας και το φύλο στην εταιρεία τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ