- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Το non paper της Τουρκίας με τα 6 «κατηγορώ» στην Ελλάδα
Η νέα προκλητική κίνηση από την Άγκυρα, την ώρα που το Oruc Reis παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Η Τουρκία διαρρέει non paper με το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα για τη νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο - Τα 6 σημεία.
Το μπαλάκι στην Αθήνα επιχειρεί να πετάξει η Τουρκία σε διπλωματικό επίπεδο, με non paper έξι σημείων στο οποίο κατηγορεί την Αθήνα ως υπεύθυνη για το «ναυάγιο» στην ενανέναρξη των διερευνητικών επαφών και τη νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το non paper από το τουρκικό ΥΠΕΞ δόθηκε στη δημοσιότητα, την ώρα που το Oruc Reis παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδεία τουρκικών πλοίων.
Παρά τα αυστηρά μηνύματα από ΗΠΑ και Γερμανία, η Τουρκία συνεχίζει απτόητη το παιχνίδι των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να παρουσιάσει ως υπεύθυνη την Ελλάδα για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή -κάτι που είπε και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία.
Στο non paper έξι σημείων η Τουρκία διακινεί έγγραφο υπό τον τίτλο «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου». Το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλείται:
- Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη, όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
- Τη NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
- Τις εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και την εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
- Τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
- Το διμερές moratorium του 1988, που παραβιάζει η Ελλάδα -σύμφωνα με την Άγκυρα- ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε -όπως αναφέρουν- την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
- Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Oruc Reis, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν τις κινήσεις του Oruc Reis, με τα πληρώματά τους να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Κυριάκος Μητσοτάκης για Oruc Reis: Πιο κοντά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες και απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου με το Oruc Reis και τα Βαρώσια.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η Τουρκία μπροστά της έχει μια καθαρή επιλογή: Είτε να ανανεώσει τη σχέση και συνεργασία της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, προσθέτοντας με νόημα πως φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, υπενθύμισε την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε βάρος της Άγκυρας.
Παράλληλα, έκανε αναφορά στις διερευνητικές επαφές, επιβεβαιώνοντας κατ' ουσίαν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είχε συμφωνήσει τουλάχιστον δύο φορές με την Τουρκία και με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας ν’ αρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016 και με μόνο σκοπό την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Όμως, αντί να έχουμε τις ημερομηνίες για την επανέναρξή τους, όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον κ. Δένδια στην Μπρατισλάβα την περασμένη Πέμπτη, είδαμε το Oruc Reis να βγαίνει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε σαν κανονικοί άνθρωποι» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Χάικο Μάας: Στήριξη στην Ελλάδα από τον Γερμανό ΥΠΕΞ που χαρακτήρισε «προκλητική» την κίνηση της Τουρκίας να στείλει το Oruc Reis
Υπενθυμίζεται ότι ο Χάικο Μάας εξέφρασε τη στήριξη της Γερμανίας στις ελληνικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας προκλητική την κίνηση της Τουρκίας να στείλει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι έχει απόλυτη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας και την αντίδρασή της μετά την προκλητική -όπως τη χαρακτήρισε- στάση της Τουρκίας που οδηγεί, κατά τον ίδιο, στη διακοπή των σχέσεων και της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου μέσα από τις διερευνητικές επαφές, ενώ χαρακτήρισε ως «παράδοξες καταστάσεις» όσα συμβαίνουν με το Oruc Reis και τα Βαρώσια.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, παρά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, πρέπει να υπάρχει μόνο ο διάλογος και έτσι δικαιολόγησε το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι η απόφασή του να μην επισκεφθεί και την Άγκυρα -όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο- αποτυπώνει έμπρακτα την αλληλεγγύη και στήριξη που έχει η Ελλάδα από την ΕΕ και τη Γερμανία.
Οι δηλώσεις αυτές του Χάικο Μάας και η γερμανική στήριξη στην Ελλάδα δεν φαίνεται να πτοούν την Τουρκία, η οποία διέρρευσε non paper με τα 6 «κατηγορώ» της Άγκυρας στην Ελλάδα για τη νέα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.