Κοσμος

Εκλογές στα Κατεχόμενα με Ακιντζί και Τατάρ να συγκρούονται

Τα δεδομένα για τους δύο πολιτικούς αντιπάλους, οι παρεμβάσεις της Τουρκίας και η απόφαση να ανοίξουν τα Βαρώσια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσταφά Ακιντζί
Μουσταφά Ακιντζί © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Άνοιξαν οι κάλπες στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, με Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ να δίνουν «μάχη» στις εκλογές και την Τουρκία να παρακολουθεί.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές στα Κατεχόμενα, με Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ να δίνουν «μάχη» στις κάλπες που άνοιξαν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, στις 08.00 το πρωί.

Στις εκλογές στα Κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να εκλέξουν το νέο τους ηγέτη. Συνολικά 198.867 άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου, στη 10η κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση.

Οι εκλογές στα Κατεχόμενα πραγματοποιούνται στη σκιά της απόφασης να ανοίξουν τα Βαρώσια για πρώτη φορά έπειτα από 46 χρόνια -εξέλιξη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Οι κάλπες στα Κατεχόμενα κλείνουν στις 18.00. Τέσσερις κομματικοί και επτά ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τις ψήφους. Συγκεκριμένα: Μουσταφά Ακιντζί, Κουτρέτ Οζερσάι, Σερντάρ Ντενκτάς, Αλπάν Ουζ, Μουσταφά Ουλάς, Αρίφ Σαλίχ Κίρνταγ, Αχμέτ Μποράν, Ερσίν Τατάρ, Τουφάν Έρχουμαν, Ερχάν Αρικλί και Φουάτ Τσινέρ.

Ωστόσο, η μάχη για τις εκλογές στο Ψευδοκράτος αναμένεται να επικεντρωθεί, όπως προβλέπουν πολιτικοί και διεθνείς αναλυτές, μεταξύ του νυν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ακιντζί και του προερχόμενου από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας και υποστηριζόμενου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «πρωθυπουργού» των Κατεχομένων Τατάρ.

Η Άγκυρα παρείχε στήριξη στον Τατάρ με το άνοιγμα μέρους της παραλίας της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, καθώς και την επαναλειτουργία αγωγού μεταφοράς νερού, έργο το οποίο αποζητούσαν και ανέμεναν εδώ και πολύ καιρό οι Τουρκοκύπριοι.

Από τη μεριά του ο Ακιντζί δήλωσε παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές να αποσυρθεί από την κούρσα, σημειώνοντας -σύμφωνα με την Ahval- ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις “εκλογές”». Η τουρκική «πρεσβεία» στα Κατεχόμενα απάντησε, χαρακτηρίζοντας «εκτός πραγματικότητας» τις αιτιάσεις του Ακιντζί.

Στις εκλογές στα Κατεχόμενα, όπου συγκρούονται ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Ερσίν Τατάρ, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ