Κοσμος

«Αφροδίτη της Λευκορωσίας»: Το έργο - καταγγελία για τη βία

Ο πίνακας της Yana Chernova για τα βασανιστήρια σε βάρος των γυναικών, τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες διαδηλωτών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «Αφροδίτη της Λευκορωσίας», έργο που καταγγέλλει την αστυνομική βία από το καθεστώς Λουκασένκο
Η «Αφροδίτη της Λευκορωσίας», έργο που καταγγέλλει την αστυνομική βία από το καθεστώς Λουκασένκο

Η «Αφροδίτη της Λευκορωσίας», πίνακας της Yana Chernova, καταγγέλλει την αστυνομική βία και τα βασανιστήρια διαδηλωτών από το καθεστώς Λουκασένκο.

Η «Αφροδίτη της Λευκορωσίας» είναι ένας πίνακας για την αστυνομική βία και τα βασανιστήρια στη χώρα του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο πίνακας απεικονίζει ένα γυναικείο σώμα γυμνό γεμάτο μελανιές. Η γυναίκα, θύμα σωματικής κακοποίησης, έχει ξαπλώσει στο πάτωμα.

Τα άγρια χτυπήματα έχουν προκαλέσει μώλωπες σε μωβ, πράσινο και κίτρινο χρώμα στο γυμνό της σώμα. Η κακοποιημένη γυναίκα αγκαλιάζει ένα περίγραμμα της Λευκορωσίας. Η «Αφροδίτη της Λευκορωσίας», ελαιογραφία της Yana Chernova, στοχεύει να δείξει αυτό που εδώ και μήνες φωνάζουν ακτιβιστές και υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης ότι συμβαίνει στη Λευκορωσία:

Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κανένας σεβασμός των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και άγρια και συστηματική καταστολή. Οι καταγγελίες για βασανιστήρια από την αστυνομία και άγριες επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος άοπλων διαδηλωτών στη Λευκορωσία δεν σταματούν, καθώς εντείνεται η λαϊκή οργή για τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Για περισσότερο από έναν μήνα χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο και επανάληψη των εκλογών του Αυγούστου, όπου υπήρξε εκτεταμμένη νοθεία.

Μιλώντας για το έργο της «Αφροδίτη της Λευκορωσίας» η Yana Chernova εξήγησε σε δηλώσεις της στο Reuters ότι δείχνει αυτό που συμβαίνει σε βάρος όχι μόνο των γυναικών και των κοριτσιών στη Λευκορωσία -ορισμένα μόνο από τα θύματα της αστυνομικής βίας. Παρά τις καταγγελίες για βασανιστήρια από την αστυνομία σε βάρος διαδηλωτών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, το Υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής, την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν διαψεύσει σε προηγούμενες τοποθετήσεις τους τις αναφορές.

Η Yana Chernova, 24 ετών, είναι στο τελευταίο έτος στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μόσχα. Όπως δήλωσε στο Reuters, επικρίνει εδώ και καιρό την κυβέρνηση στη Λευκορωσία.

Ο πίνακας «Αφροδίτη της Λευκορωσίας»

«Γεννήθηκα σε αυτό το καθεστώς και μεγάλωσα σε αυτό. Είδα και άκουσα ιστορίες για το τι συνέβη και το τι συνεχίζει να συνέβη. Δεν αποτελεί καινούργια είδηση ότι άνθρωποι εξαφανίζονται στη Λευκορωσία, δολοφονούνται και πέφτουν θύματα απαγωγής» πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Συνέβαινε πάντα και πραγματικά απορώ πώς γίνεται κάποιος να υποστηρίζει αυτό το καθεστώς».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ