Κοσμος

Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά Λουκασένκο

Αστυνομικοί χτύπησαν διαδηλωτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά Λουκασένκο
Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά Λουκασένκο © EPA/STRINGER

Τουλάχιστον 250 συλλήψεις, μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Μινσκ και άλλες πόλεις της Λευκορωσίας.

Η αστυνομία της Λευκορωσίας απέκλεισε με αγκαθωτό συρματόπλεγμα μια κεντρική πλατεία στην πρωτεύουσα Μινσκ και άρχισε να συλλαμβάνει δεκάδες διαδηλωτές καθώς συγκεντρώνονταν για άλλη μια αντικυβερνητική πορεία σήμερα, έναν μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές.

Ένας μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι είδε ένα πλήθος τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων να προχωρούν προς την Πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου βρίσκονται η έδρα της κυβέρνησης και το γραφείο του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

 

 

Το Σάββατο, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα, ζητώντας την αποφυλάκιση ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης. Συνολικά 114 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, εκ των οποίων οι 99 στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, οι συλλήψεις που έχουν γίνει σήμερα ανέρχονται σε περίπου 250.

 

[[{"fid":"810441","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους ","field_text[und][0][value]":"Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους © EPA/STR"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους ","field_text[und][0][value]":"Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους © EPA/STR"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους ","title":"Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους ","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

Η Πλατεία Οκτιάμπρσκαγια, στο κέντρο του Μινσκ, είχε αποκλειστεί σήμερα με αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Αποκλεισμένη ήταν και η Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ξύλο στη διαδήλωση των γυναικών

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε, επικαλούμενο την αστυνομία του Μινσκ, ότι οι συλλήψεις στην πρωτεύουσα ξεκίνησαν πριν από τις διαδηλώσεις.

Μια γυναίκα, που δήλωσε ότι ονομάζεται Τατιάνα, είπε στο Reuters ότι μετείχε σε μια μεγάλη ομάδα περίπου 1.000 διαδηλωτές. «Οι στρατιώτες μας περικύκλωσαν, επέλεγαν κάποιους, τους έβγαζαν από το πλήθος και τους ξυλοκοπούσαν», αφηγήθηκε.

 

 

Η Όλγα Σεμοντάνοβα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, είπε στο Tass ότι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της αστυνομίας και του υπουργείου στους δρόμους του Μινσκ για να αποτρέψουν την «παράνομη» διαδήλωση, όπως την χαρακτήρισε.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ