- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λευκορωσία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά του Λουκασένκο
Mια ακόμη αμφισβήτηση της εξουσίας του
Η καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία δεν φαίνεται ωστόσο να χαλαρώνει, ωστόσο χιλιάδες διαδηλωτές βγαίνουν πάλι στο δρόμο στη Λευκορωσία
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, του Μινσκ, και άλλων πόλεων σήμερα σε μια ακόμη αμφισβήτηση της εξουσίας του Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Ανάμεσα στα πλήθη των γυναικών διαδηλωτριών, που ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μια "πορεία γυναικών", πολλές κρατούσαν την ερυθρόλευκη σημαία της αντιπολίτευσης και άλλες λουλούδια.
Το αυταρχικό καθεστώς σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στους αντιφρονούντες παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις μετά τις εκλογές του Αυγούστου οι οποίες εκτιμάται πως δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε σήμερα πως αν ο Λουκασένκο δεν απαντήσει στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες κυρώσεις πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί από την Ένωση.
Ο Λουκασένκο πρέπει να μιλήσει με την αντιπολίτευση και να συμφωνήσει στην επανάληψη των εκλογών, είπε ο Μάας στην εφημερίδα Bild.
Η καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία δεν φαίνεται ωστόσο να χαλαρώνει.
Αναμένεται η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος διαδηλωτών που συνελήφθησαν χθες Παρασκευή, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
Περίπου 40 διαδηλωτές συνελήφθησαν, αλλά 'μόνο' οι μισοί από αυτούς θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες, ανέφερε το υπουργείο.
Η λευκορωσική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasma επιβεβαίωσε τις συλλήψεις, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους συλληφθέντες διαδήλωναν ειρηνικά. Ορισμένοι υπέστησαν κακοποίηση κατά τη σύλληψή τους, ανέφερε.
Ο Λουκασένκο ισχυρίζεται ότι κέρδισε τις εκλογές της 9ης Αυγούστου με ποσοστό που υπερβαίνει το 80%, όμως πολλοί Λευκορώσοι πιστεύουν πως τα αποτελέσματα είναι νοθευμένα και κατεβαίνουν από τότε σε διαδηλώσεις.
Φοιτητές έχουν ηγηθεί πολλών από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, τώρα που πολλοί επέστρεψαν στις πανεπιστημιουπόλεις με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Το υπουργείο Παιδείας δεσμεύθηκε για αυστηρότερη καταστολή στα πανεπιστήμια λόγω του ρόλου τους στις διαδηλώσεις.
Οι διαδηλωτές έχουν απευθύνει κάλεσμα για νέα μεγάλη διαδήλωση αύριο Κυριακή.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.