Κοσμος

Δεν έπεισε τις αγορές ο Ερντογάν - Νέες πιέσεις σε τουρκική λίρα

Οι ανακοινώσεις για το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα δεν αλλάζουν τα δεδομένα για το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ
Το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ © EPA/TOLGA BOZOGLU

Νέες πιέσεις για την τουρκική λίρα παρά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα - Νέες απώλειες έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα δέχεται νέες πιέσεις, υποχωρώντας ακόμα περισσότερο έναντι του δολαρίου, παρά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστησε ολόκληρο επικοινωνιακό show για να ανακοινώσει ότι εντοπίστηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

​«Τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας καλές ειδήσεις: Η Τουρκία βρήκε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας πως η χώρα του έχει στόχο να μπορεί μέχρι το 2023 να το χρησιμοποιήσει και να γίνει καθαρή εξαγωγός ενέργειας.

«Η Τουρκία εξαρτάται από εξωτερικές πηγές για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα η Τουρκία αναπτύσσει την εθνική της ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική» ανέφερε επίσης, εκτιμώντας ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ εντόπισε κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα με 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται η τουρκική λίρα αποτελεί το γεγονός ότι το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας πήρε εκ νέου την κατηφόρα μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν -εξέλιξη που δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έπεισε τις διεθνείς αγορές.

Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί σε δηλώσεις τους στο Reuters ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα άγγιζε τα 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και με αυτό η Τουρκία θα εξασφάλιζε τις ενεργειακές της ανάγκες για τα επόμενα 20 χρόνια. Κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε από τον Ερντογάν.

 

 

«Μικρό» καλάθι για το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα κρατούσε και η Αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Δείτε τα δεδομένα από το Bloomberg για τις νέες πιέσεις που δέχτηκε η τουρκική λίρα μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

tourkiki-lira.jpg

tourkiki-lira2.jpg

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ