Κοσμος

Ο Fitch δεν πίστεψε τον Ερντογάν - Αρνητική προοπτική για Τουρκία

Οι ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου για το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα δεν έπεισαν τον οίκο αξιολόγησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICΕ

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική της Τουρκίας - Δεν πείστηκε από τις ανακοινώσεις Ερντογάν για το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε αρνητική, από σταθερή, αναθεώρησε την προοπτική της τουρκικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση του αξιόχρεου στο ΒΒ-.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ο οίκος Fitch δεν πείστηκε από τις ανακοινώσεις Ερντογάν σχετικά με το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch επισημαίνει ότι η μείωση αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, η αδύναμη νομισματική αξιοπιστία, το σημαντικό μέγεθος του ελλείμματος και η μείωση των επιτοκίων ήταν μεταξύ των λόγων που αποφασίστηκε η αναθεώρηση του Οutlook.

Επιπλέον, ο Fitch κάνει αναφορά στις πολιτικές πιέσεις και την περιορισμένη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας -παράγοντας που αυξάνουν τους κινδύνους για την οικονομία της Τουρκίας. Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η φέτος θα καταγραφεί ύφεση της τάξεως του 3,9% στην Τουρκία.

Τέλος, η έκθεση του Fitch κάνει αναφορά στους γεωπολιτικούς κινδύνους, σημειώνοντας ότι συνολικά η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης είναι παρόμοια με εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, η έκθεση σημειώνει ότι οι πιθανές κυρώσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο, αλλά παραμένει η πιθανότητα να βλάψουν το επενδυτικό αίσθημα.

Την περασμένη Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανακάλυψε κοίτασμα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη «ενεργειακή» ανακάλυψη στην ιστορία της χώρας, εκτιμώντας ότι η άντληση θα έχει ξεκινήσει έως και το 2023.

Το Eurasia Group, πάντως, εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας μόνο για 7-8 χρόνια, ενώ χαρακτήρισε «φιλόδοξη» την προσδοκία του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή το 2023.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ