Κοσμος

Η Γαλλία στέλνει στρατό σε Ανατολική Μεσόγειο - Το μήνυμα Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μήνυμα Εμανουέλ Μακρόν προς Τουρκία: Η Γαλλία θα αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο - Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό.

Την απόφασή του η Γαλλία να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο γνωστοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Τουρκία και το Oruc Reis.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Μακρόν εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στις θέσεις της Ελλάδας και καταδίκασε τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Στην ανακοίνωσή του ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, στην προσπάθειά της να εντοπίσει και να εκμεταλλευτεί υδρογονάνθρακες.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Και διευκρίνισε ότι θα αυξηθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου, ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας» τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα δύο μαχητικά αεροσκάφη, τύπου «Rafale», και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο, τύπου C-130, της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το sigmalive μετέδωσε ότι Γάλλοι στρατιωτικοί βρέθηκαν σε Λάρνακα και Λεμεσό προκειμένου να εξετάσουν τις υποδομές για την «υποδοχή» γαλλικών πολεμικών πλοίων, ενώ πέρασαν και από τη ναυτική βάση στο Μαρί, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισης.

Η παρουσία γαλλικών αεροσκαφών και πλοίων στην Κύπρο, σύμφωνα με ΜΜΕ της νησιωτικής χώρας, επιβεβαιώνει ουσιαστικά τη συμφωνία έναρξης της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας που συμφωνήθηκε στο Παρίσι και τέθηκε σε ισχύ αρχές Αυγούστου.

Η Γαλλία έστειλε στην Κύπρο δύο γαλλικά μαχητικά, τύπου rafale
Η Γαλλία έστειλε στην Κύπρο δύο γαλλικά μαχητικά, τύπου rafale © EPA/PHILIPPE LOPEZ

Τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στην αεροπορική βάση τις επόμενες ημέρες, όπου θα εκτελέσουν πτήσεις και περιπολίες εντός και εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αναμένεται να λάβουν επίσης μέρος στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Κινείται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

Εδώ και αρκετές ώρες το Oruc Reis βρίσκεται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020.

Τη στήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τη στήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πλέον, το Oruc Reis, συνοδεία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, συνεχίζει την πορεία του εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, κινείται βορειοανατολικά και το συνοδεύουν επίσης τα βοηθητικά σκάφη Ataman και CengizHan. Το Oruc Reis βρίσκεται ακόμα εντός της θαλάσσιας ζώνης, την οποία έχει δεσμεύσει η Τουρκία με την παράνομη NAVTEX.

Διπλωματικός πυρετός για τις τουρκικές προκλήσεις και το Oruc Reis

Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2020 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται εκτάκτως στο Ισραήλ. Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση της κυβέρνησης του Ισραήλ, με την οποία εκφράζεται η πλήρης στήριξη της χώρας στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της.

Μια ημέρα μετά, την Παρασκευή το μεσημέρι 14 Αυγούστου 2020 συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Είχε προηγηθεί το σχετικό αίτημα της Ελλάδας, το οποίο και έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες. Θα συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Reis, το οποίο βρισκόταν για πάνω από δύο 24ωρα σε θαλάσσια περιοχή που εντάσσεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Εκτάκτως στο Ισραήλ την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Εκτάκτως στο Ισραήλ την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Κυριάκος Μητσοτάκης προς Τουρκία: Καμία πρόκληση αναπάντητη

Υπενθυμίζεται ότι σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας την να σταματήσει τις προκλήσεις αν επιθυμεί ουσιαστικό διάλογο.

Όπως είπε, η Ελλάδα «δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται», ξεκαθαρίζοντας ότι «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη».

Αφού προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος «ατυχήματος» καραδοκεί, όταν υπάρχει συγκέντρωση πολλών στρατιωτικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή, ξεκαθάρισε ότι σε μια τέτοια εξέλιξη η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά την Τουρκία. Παράλληλα, επανέλαβε ότι «δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας». Και πρόσθεσε: «Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ είναι «νόμιμη» και «σύμφωνη» με το Διεθνές Δίκαιο.

 

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με το Oruc Reis.

 

 

«Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία» εξήγησε.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ