Κοσμος

Libération κατά Τουρκίας: «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι»

Καλεί τη Γερμανία να πάρει ξεκάθαρη θέση - Χαρακτηρίζει «εκλεγμένο δικτάτορα» τον Ερντογάν - Αποθέωση Μακρόν για τις κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοινές ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Κοινές ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο © EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ

Τουρκικές προκλήσεις: «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι» γράφει η Liberation και καταδικάζει την Τουρκία - Ο Μακρόν «έσωσε την τιμή της Ευρώπης».

Την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα με πράξεις και όχι με λόγια απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις επισημαίνει σε άρθρο της η Libération.

H γαλλική εφημερίδα, σε άρθρο - μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις και στηρίζει την Ελλάδα, ενώ αποθεώνει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στο άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη Libération, με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι» ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και ο διευθυντής της ελληνογαλλικής ορχήστρας Διονύσης Δερβιτσιώτης-Μπουρνιάς χαρακτηρίζουν «εκλεγμένο δικτάτορα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αποδομούν τα επιχειρήματά του για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι η στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα ήταν μια κίνηση που «έσωσε την τιμή της Ευρώπης», ενώ καλούν τη Γερμανία και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις τουρκικές προκλήσεις.

«Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να βάλει όρια στον πρόεδρο Ερντογάν» επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο άρθρο γνώμης με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, το οποίο δημοσιεύεται στη Libération και στην εφημερίδα «τα Νέα». Στο άρθρο γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άγκυρα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δίκιο που δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το παιχνίδι εξουσίας μιας Τουρκίας εμφανώς περισσότερο εναρμονισμένης με τους κώδικες του 19ου οθωμανικού αιώνα παρά με εκείνους του 21ου ευρωπαϊκού αιώνα» τονίζουν οι αρθρογράφοι στη Libération.

Libération κατά Ερντογάν και Τουρκίας: Ένας θορυβώδης γείτονας που κάνει κύκλους με το όπλο στο χέρι

«24 ώρες πριν από την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ερντογάν είχε προτείνει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης για την ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή με αυτό το καινοτόμο επιχείρημα: "Πώς θα μπορούσαν τα νησιά του Αιγαίου να είναι ελληνικά, όταν η Τουρκία είναι σε απόσταση ακοής;» τονίζεται στο κείμενο.

Και προστίθεται: «Από την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, διασχίζουν τα νερά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, άρα και ευρωπαϊκής, στο Αιγαίο Πέλαγος.

H Libération στηρίζει Ελλάδα και καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - Χαρακτηρίζει «εκλεγμένο δικτάτορα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
H Libération στηρίζει Ελλάδα και καταδικάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο - Χαρακτηρίζει «εκλεγμένο δικτάτορα» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA

» Χωρίς να αλλοιώνεται σε τίποτε το γεωπολιτικό ευφυολόγημα του Τούρκου προέδρου, είναι σαν ένας θορυβώδης γείτονας, ο οποίος -αφού ζήτησε επίσημα να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του διαμερίσματός σας με το πρόσχημα ότι η φωνή του ακούγεται μακριά- να κάνει τώρα κύκλους με το όπλο στο χέρι, στο πεζοδρόμιο σας, πλησιάζοντας την μπροστινή πόρτα».

Libération για Κυριάκο Μητσοτάκη: Σπάνιο πολιτικό θάρρος

Οι αρθρογράφοι στη Libération κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Απευθυνόμενος στο ελληνικό έθνος με μήνυμα του οποίου τα μετρημένα λόγια είχαν στόχο να υπογραμμίσουν την αυστηρότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε: "Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και τη δύναμη της διπλωματίας για την επίλυση ακόμα και των πιο σύνθετων προβλημάτων. Δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα οξύνουν την κατάσταση. Ωστόσο, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο μια όψη της δύναμής μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη".

» Παρά τη λιτότητα που έχει εξαντλήσει τη χώρα, ενισχύοντας παράλληλα το κύριο νεοναζιστικό κόμμα και τη λαϊκίστικη ψήφο, η Ελλάδα έχει επιτύχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι τόσο βαθιές όσο και "βίαιες". Αποδεικνύοντας ένα σπάνιο πολιτικό θάρρος με την επιβολή ενός lockdown πολύ νωρίς, μπόρεσε να διαχειριστεί την παρούσα πανδημία με υποδειγματικό τρόπο. Είναι μια "κουρασμένη" χώρα που πάλεψε για να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια όταν θλιβερά πάθη, αριστερά και δεξιά, υποστήριξαν το Grexit ως τη μόνη λύση» εξηγούν οι αρθρογράφοι στην εφημερίδα Libération.

Libération κατά Τουρκίας: Η κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν να στείλει στρατό στην Ανατολική Μεσόγειο έσωσε την τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Libération κατά Τουρκίας: Η κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν να στείλει στρατό στην Ανατολική Μεσόγειο έσωσε την τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ©EPA/Wallace Woon

Και συνεχίζουν: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δίκιο που δεν αφήνεται να παρασυρθεί από το παιχνίδι εξουσίας μιας Τουρκίας εμφανώς περισσότερο εναρμονισμένης με τους κώδικες του 19ου οθωμανικού αιώνα παρά με εκείνους του 21ου ευρωπαϊκού αιώνα».

Libération κατά Τουρκίας: Ο Μακρόν έσωσε την τιμή της Ευρώπης, την ώρα που η Γερμανία δεν παίρνει θέση

Οι αρθρογράφοι στη Libération καταλήγουν στο κείμενό τους, με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες Ευρωπαίοι»:

«Αλλά υπάρχουν όρια. Και αν ολόκληρη η Ευρώπη δεν επιβάλλει αυτά τα όρια για να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, με ποια πνευματική πιρουέτα θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε λαϊκιστές όλων των ειδών που καταγγέλλουν συνεχώς την Ευρώπη ως άχρηστη;

» Στέλνοντας στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αιγαίο, ο Εμανουέλ Μακρόν έσωσε την τιμή της Ευρώπης. Και η Γερμανία; Θα βοηθήσει ως μάρτυρας αυτής της εισβολής στον ευρωπαϊκό χώρο από έναν θλιβερό "εκλεγμένο δικτάτορα" που ήδη αναφέρεται στο νησί Καστελόριζο ως "Meis";».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ