Κοσμος

Αγία Σοφία: Άλλαξε η πινακίδα στην είσοδο - Τι γράφει πλέον

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, Εμινέ, έσπευσαν να φωτογραφηθούν μετά τις νέες αλλαγές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγία Σοφία: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμινέ βγάζουν φωτογραφία με τη νέα πινακίδα στην είσοδο που γράφει «Μεγάλο Τζαμί»
Αγία Σοφία: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμινέ βγάζουν φωτογραφία με τη νέα πινακίδα στην είσοδο που γράφει «Μεγάλο Τζαμί» @ihsanckrc/Twitter

Αγία Σοφία: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να βγάλει φωτογραφία με τη νέα πινακίδα στην είσοδο που γράφει «Μεγάλο Τζαμί» - Μαζί και η σύζυγός του, Εμινέ.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, με συνεργείο να αλλάζει την πινακίδα στην είσοδο του εμβληματικού κτιρίου που μετατρέπεται σε τζαμί.

Όλες οι εργασίες για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία έχουν μπει στην τελική ευθεία, με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή να είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, Εμινέ, έσπευσαν να φωτογραφηθούν με φόντο τη νέα πινακίδα στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, η οποία γράφει «Μεγάλο Τζαμί». Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφτηκε την Αγία Σοφία, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες για τη μετατροπή του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί. Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν ενημερώθηκε και για την πορεία των εργασιών που σχετίζονται με τον τρόπο που θα καλυφθούν τα μοναδικά ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Εκτιμάται ότι στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή, μέσα στην Αγία Σοφία θα βρίσκονται 1.000 με 1.500 άτομα. Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων. Οι τουρκικές αρχές δεν σταματούν να διαβεβαιώνουν ότι θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολυμαντικών και τη διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς.

 

 

 

Πέρα από τον πρόεδρο της χώρας και τον εθνικιστή ηγέτη, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτές και μέλη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, αλλά και Τούρκοι υπουργοί αναμένεται να βρίσκονται στην Αγία Σοφία, όταν θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια.

Η Αγία Σοφία γίνεται τζαμί: Το προκλητικό βίντεο Ερντογάν

Ένα 24ωρο νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναρτήσει στο Twitter ένα προκλητικό βίντεο για την Αγία Σοφία που γίνεται τζαμί.

Σε αυτό το βίντεο για την Αγία Σοφία, διάρκειας 6 λεπτών περίπου, εμφανίζονταν μουσικοί που ερμήνευαν ύμνους για την Αγία Σοφία σε αλβανικά, αζέρικα, κουρδικά και αραβικά. Οι τραγουδιστές μιλούσαν για τη χαρά της μουσουλμανικής προσευχής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «φέραμε χαιρετισμούς από τη Μέκκα (Σαουδική Αραβία) και το τέμενος Αλ-Άκσα (Ιερουσαλήμ), ενώ προβάλλονταν εικόνες από το εσωτερικό στην Αγία Σοφία και από το Κοράνι.

Το βίντεο που είχε αναρτήσει στο Twitter ο Ερντογάν για την Αγία Σοφία που γίνεται τζαμί, συνοδευόταν από τη φράση: «Στον τρούλο σου να φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας. Εσύ ήσουν πάντα δική μας και εμείς δικοί σου».

 

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, ανήμερα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία, θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη Μητρόπολη Αθηνών, σε μια «ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ