Σύνοδος κορυφής: Οδεύουμε προς τέταρτη ημέρα διαπραγματεύσεων
Η τελευταία φόρα που είχαν χρειαστεί τέσσερα εικοσιτετράωρα για συμφωνία ήταν με την κύρωση της Συνθήκης της Νικαίας πριν 20 χρόνια
Θα χρειαστεί και τέταρτη μέρα διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Τετραήμερο στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περάσουν οι «27» ηγέτες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι, άνευ απροόπτου, οι σκληρές διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων, είναι το γεγονός ότι τελευταία φόρα που είχαν χρειαστεί τέσσερα εικοσιτετράωρα για συμφωνία φαίνεται πως ήταν με την κύρωση της Συνθήκης της Νικαίας πριν 20 χρόνια.
Η προσδοκία είναι νέα πρόταση που θα κομίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο δείπνο των ηγετών θα αντικατοπτρίζει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο πάζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.
Στο ύψος των επιχορηγήσεων διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισεκ. που ζητούν οι «φειδωλοί» και του ορίου των 400 δισεκ. ευρώ των Νοτίων της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Διαφωνία παραμένει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις ενώ οι χώρες του νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ, και ειδικά την Ολλανδία να αντιδρούν.
Παρά τις πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ Βορρά και Νότου για τους πόρους του Ταμείου την εκ νέου παράταση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δηλώνει αισιόδοξος.
Την ελπίδα ότι την Κυριακή θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έρθουν τελικά σε συμφωνία,στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 και το Ταμείο Ανάκαμψης εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι»
«Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα κορυφαία στελέχη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Κόμματος απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου
Μικρά μυστικά, μύθοι και όσα μάθαμε από την ανακήρυξη των φετινών νικητών
Τι βρήκαν οι δύτες στις καμπίνες και τους διαδρόμους του «αβύθιστου» πλοίου όπου πέθαναν επτά άνθρωποι
Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο - Οι αντίθετες απόψεις
Ο χρόνος και το περιεχόμενο της επίθεσης με το βλέμμα στην αμερικανική κάλπη
Έκθεση του ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα
Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αντιμέτωπο το 21,4% του πληθυσμού στην ΕΕ
Ένα έγκλημα που τάραξε μια μικρή κοιμισμένη πόλη
«Ελπίζω να είναι καλά» σχολίασε η Κάμαλα Χάρις
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για διπλωματία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Ποια είναι η ασυνήθιστη διαταραχή που συνδέεται με τον θρυλικό κόμη Δράκουλα - Έχει βιώσει πάνω από 480 κρίσεις
Υπέστη ανακοπή καρδιάς σε μεσημεριανό γεύμα
«Έχετε 30 μέρες διορία»
Μετά από μια γιγάντια δίκη για διαφθορά
Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα
Κίνηση σπάνιας πρωτοτυπίας από το κράτος του Αραβικού Κόλπου - Τι ανακοίνωσε ο εμίρης
«Σε κάποια από τις συναντήσεις στο Λονδίνο, πώς όταν ο καθηγητής μας με επέπληξε δημόσια για το όνομά μου και μου επέβαλε το "Σουλεϊμάν" κανείς από εσάς δεν σηκώθηκε να με στηρίξει»
Μετά τα όσα αποκαλύπτονται, ανοίγει η συζήτηση για αλλαγές στη νομοθεσία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.