Κοσμος

Ειδική Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο για τις σχέσεις με Τουρκία

Με ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών - Ποιος έκανε την εισήγηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ειδική Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ειδική Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο © EPA/FRANCOIS LENOIR

Σε ειδική σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο επανεξετάζονται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στον απόηχο των πολλαπλών τουρκικών προκλήσεων.

Την απόφαση να πραγματοποιηθεί ειδική Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία έλαβαν ομόφωνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Την εισήγηση για την ειδική Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθεί επί τάπητος η στρατηγική σχέση ΕΕ-Τουρκίας έκανε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στον απόηχο των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να γίνει αυτή η ειδική Σύνοδος Κορυφής. Σημειώνεται ότι νωρίτερα στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και ζήτησαν τη λήψη μέτρων.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Σύνοδος Κορυφής: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων

Κυβερνητικός αξιωματούχος ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η γειτονική χώρα συνεχίσει να προκαλεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ενδεικτικό γεγονός για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ - Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νίκος Αναστασιάδης σε Σύνοδο Κορυφής για Τουρκία: Χρειάζεται συλλογική απάντηση 

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η ΕΕ πρέπει να απαντά συλλογικά κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Ειδικότερα, σε μήνυμά του στο Twitter, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ