Κοσμος

Κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Σερβία

Εξετάζεται ακόμα και ο αποκλεισμός του Βελιγραδίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού στη Σερβία
Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού στη Σερβία (EPA)

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία ανέρχεται πλέον σε 15.195, ενώ έχουν εξεταστεί συνολικά 418.879 δείγματα.

 

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται στην Σερβία, καθώς το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 359 νέα κρούσματα, εκ των οποίων το 80% προέρχεται από το Βελιγράδι

Χθες επίσης υπήρξαν έξι νέοι θάνατοι, ενώ από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί 287 θάνατοι από τον κορωνοϊό. Δραματικά αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα, με τους διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ να φτάνουν πλέον τους 81, όντας πλέον τέσσερις φορές περισσότεροι απ' ότι πριν από μία εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από Covid-19 ανέρχεται πλέον σε 15.195, ενώ έχουν εξεταστεί συνολικά 418.879 δείγματα.

Λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, οι πόλεις Νόβι Πάζαρ, Τούτιν, Κραγκούγεβατς και Βράνιε έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική και να έχει επιβληθεί απαγόρευση σε όλες τις συναθροίσεις και εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες, οι αθλητικές εκδηλώσεις αλλά επίσης οι γάμοι και οι οικογενειακές γιορτές. Ακόμη, σε όλη τη χώρα το ωράριο λειτουργίας των καφετεριών και των μπαρ περιορίστηκε μέχρι τις 8:00 η ώρα το βράδυ, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των νέων. 

Την μεγαλύτερη εστία κρίσης αποτελεί το Βελιγράδι όπου εμφανίζονται και τα περισσότερα νέα κρούσματα, με το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σοβαρά με δεδομένο ότι εμφανίζονται πολλές βαριές περιπτώσεις ασθενών. Τρία νοσοκομειακά συγκροτήματα στην πρωτεύουσα επανήλθαν σε καθεστώς «Covid-19 νοσοκομείων», ενώ προετοιμάζονται άλλες δύο κλινικές σε περιφερειακούς δήμους, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την νοσηλεία ασθενών με ήπια και μεσαία κλινική εικόνα.

Σήμερα το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, πιθανότατα θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 8:00 η ώρα το βράδυ και το πιο ακραίο σενάριο είναι να αποκλειστεί ολοκληρωτικά η πόλη, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου στον οποιονδήποτε.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η δεύτερη έξαρση του πρώτου κύματος της επιδημίας θα φτάσει στο αποκορύφωμα της σε πέντε ημέρες, όταν θα αρχίσουν να εκδηλώνονται οι επιδημιολογικές συνέπειες των εκλογών αλλά και των αθλητικών διοργανώσεων που έγιναν με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων θεατών.


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ