Κοσμος

Χασίμ Θάτσι: Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου από τη Χάγη

Ο πρόεδρος του Κοσόβου κι άλλοι εννέα υπόλογοι για «περίπου 100 δολοφονίες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χασίμ Θάτσι
Χασίμ Θάτσι πρόεδρος του Κοσόβου, πρώην διοκητής του ΟΥΤΣΕΚΑ © EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ο πρόεδρος του Κοσόβου κατηγορείται για μια σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα στη Χάγη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Θάτσι κι άλλα εννέα άτομα θεωρούνται «ποινικά υπεύθυνα για σχεδόν 100 δολοφονίες, βασανιστήρια και εξαφανίσεις» πολιτικών αντιπάλων και Κοσοβάρων Αλβανών, Σέρβων και Ρομά.

Οι κατηγορίες εναντίον του Θάτσι και άλλων 9 πρώην διοικητών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι πολέμησαν εναντίον των σερβικών δυνάμεων πριν από την επέμβαση του ΝΑΤΟ, απαγγέλθηκαν τον Απρίλιο.

Το κατηγορητήριο είναι «το αποτέλεσμα μιας μακράς έρευνας και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Ειδικής Εισαγγελίας ότι μπορεί να αποδείξει όλες τις κατηγορίες, πέρα ​​από εύλογη αμφιβολία», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 η τότε γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, ήταν η πρώτη που είχε κατηγορήσει τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου για διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων.

Οι κατηγορίες δημοσιοποιήθηκαν καθώς ο Θάτσι μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον, για μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας στον Λευκό το Σάββατο, με τη διαμεσολάβηση του Ρίτσαρντ Γκρενέλ,  του ειδικού απεσταλμένου για το Κόσοβο του προέδρου Τράμπ. Στην συνάντηση αυτή, όπως αναφέρθηκε από τον Γκρένελ, θα εξεταστούν ιδέες και τρόποι για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου –Πρίστινας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ