Κοσμος

Μουσείο στη Νέα Υόρκη απομακρύνει άγαλμα του Θίοντορ Ρούζβελτ

Το άγαλμα θεωρείται σύμβολο συστημικού ρατσισμού

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το άγαλμα του Θίοντορ Ρουζβελτ , 26ου προέδρου των ΗΠΑ
Το άγαλμα του Θίοντορ Ρουζβελτ , 26ου προέδρου των ΗΠΑ Rob Kim/Getty Images/Ideal Image

Το άγαλμα στην είσοδο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας απεικονίζει τον Θίοντορ Ρούσβελτ έφιππο, να πλαισιώνεται από έναν Αφροαμερικάνο και έναν Ινδιάνο

To Μoυσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης πρόκειται να αφαιρέσει ένα άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούσβελτ, το οποίο είναι τοποθετημένο έξω από την κεντρική είσοδο του μουσείου.

Η συγκεκριμένη απόφαση ανακοινώθηκε χθες και προφανώς σχετίζεται με τα τελευταία περιστατικά στις ΗΠΑ που ακολούθησαν την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τις τελευταίες εβδομάδες αγάλματα ηγετών της Συνομοσπονδίας (το επίσημο όνομα του «Νότου» στον Αμερικανικό Εμφύλιο) και ιστορικών προσωπικοτήτων που σχετίζονται με το θεσμό της δουλείας ή τον εκδιωγμό των Ινδιάνων, καταστράφηκαν ή απομακρύνθηκαν με τη βία.

Το συγκεκριμένο άγαλμα δείχνει τον Θίοντορ Ρούσβελτ, τον 26ο πρόεδρο των ΗΠΑ, έφιππο και πλαισιωμένο από έναν Αφροαμερικάνο και έναν αυτόχθονα Αμερικάνο. Εδώ και λίγο καιρό ήταν στόχος διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που ζητούσαν την  απόσυρση του, λόγω αυτής ακριβώς της επιλογής στην απεικόνιση. 

Η πρόεδρος του μουσείου, Έλεν Φούτερ δήλωσε τα εξής: «Τις τελευταίες εβδομάδες η προσοχή του κόσμου στράφηκε στα αγάλματα ως ισχυρά σύμβολα του συστημικού ρατσισμού. Πλέον ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και να τα αφαιρέσουμε».

 Την απομάκρυνση επιδοκίμασε και ο δισέγγονος του Ρούζβελτ, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει  και στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ