Κοσμος

Τι απαντά η Ελλάδα σε Τσαβούσογλου για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία

Διπλωματικές πηγές καλούν τον Τούρκο ΥΠΕΞ να σταματήσει να διαβάζει επιλεκτικά το Διεθνές Δίκαιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου/ © EPA/FELIPE TRUEBA

Διπλωματικές πηγές σε Τσαβούσογλου: Ικανοποίηση που η Τουρκία αλλάζει στάση και «ακυρώνει» το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη.

Η Ελλάδα απαντά σε Τσαβούσογλου για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία.

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές δεν άφησαν ασχολίαστους τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και καλούν την Άγκυρα να σταματήσει να διαβάζει επιλεκτικά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

«Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

«Βεβαίως συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας» καταλήγουν οι πηγές αυτές.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ