Κοσμος

Σε βαρύ κλίμα η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ

Η κραυγή των συγγενών για Δικαιοσύνη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε βαρύ κλίμα η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον των ΗΠΑ
Σε βαρύ κλίμα η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον των ΗΠΑ/ © EPA/Godofredo A. Vasquez

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον των ΗΠΑ - Το μήνυμα του Μπάιντεν κατά του ρατσισμού - Δείτε LIVE εικόνα.

Συγκινησιακά φορτισμένη είναι η ατμόσφαιρα στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον, του μαύρου Αμερικανού που δολοφονήθηκε από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.

Ντυμένοι σε μαύρα, λευκά ή φορώντας ρούχα με το σύνθημα «I can't breathe», συγγενείς και φίλοι λένε το τελευταίο αντίο στον 46χρονο, ο θάνατος του οποίου πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία ξεκίνησε στην εκκλησία «Fountain of Praise», παρουσία περίπου 500 καλεσμένων, που προσκλήθηκαν από την οικογένεια Φλόιντ. Ανάμεσά τους πολιτικοί ηγέτες και διασημότητες. Η ταφή του Τζορτζ Φλόιντ θα γίνει δίπλα στη μητέρα του στο κοιμητήριο Houston Memorial Gardens στη γειτονική πόλη του Πέρλαντ. Την κηδεία θα τελέσει ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων Αμερικανών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης 9 Ιουνίου 2020, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όπου ο Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε, ζήτησε από τους κατοίκους να τιμήσουν τη μνήμη του 46χρονου, κρατώντας «σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων» την ώρα που θα ξεκινήσει η κηδεία του. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τήρησε σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων για να τιμήσει τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού, δηλαδή όση ώρα ακριβώς ο λευκός αστυνομικός γονάτιζε στον λαιμό του Φλόιντ οδηγώντας τον στον θάνατο. Η τήρηση σιγής στο NYSE ξεκίνησε το μεσημέρι προκειμένου να συμπέσει με την έναρξη της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ.

New York Stock Exchange, Nasdaq hold moment of silence for George Floyd

Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ - Τα μηνύματα για απονομή Δικαιοσύνης και για ένα καλύτερο αύριο

Σε κλίμα οδύνης, οι προσκεκλημένοι στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ, πλησίασαν στο φέρετρο για να αποχαιρετήσουν τον άτυχο 46χρονο και σύμβολο, πλέον, στη μάχη κατά του ρατσισμού, καθώς ξεκίνησε η ακολουθία.  

«Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του», είπε η πάστορας Μία Ράιτ στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία. «Ίσως να κλάψουμε, να πενθήσουμε, όμως θα βρούμε την ανακούφιση και την ελπίδα», συμπλήρωσε, καθώς άνοιξε την τελετή.

George Floyd Funeral Service in Houston, TX

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο, όταν στο βήμα ανέβηκε ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος μίλησε για την κοινή ζωή τους.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος του Χιούστον δήλωσε ότι θα υπογράψει εκτελεστική εντολή για την εφαρμογή αστυνομικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. «Σε αυτήν την πόλη θα απαγορεύσουμε τους στραγγαλισμούς. Θα πρέπει να έχει εξαντλήσει κανείς όλα τα άλλα πριν πάρει την απόφαση να πυροβολήσει» ανέφερε. Και συμπλήρωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να οριστεί η 9η Ιουνίου ως μέρα τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ.

 

 

Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ - Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν


Μήνυμα μέσω βίντεο έστειλε και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης» έχει έρθει στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας του Τζορτζ Φλόιντ. «Δεν μπορούμε πλέον να γυρίζουμε την πλάτη στον ρατσισμό που πληγώνει την ψυχή μας» πρόσθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια του μηνύματός του, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στην 6χρονη κόρη του Φλόιντ, Τζιάνα, λέγοντας πως «είσαι τόσο γενναία... ο πατέρας σου θα σε βλέπει από ψηλά και θα αισθάνεται πολύ υπερήφανος για εσένα».

 

 

Υπενθυμίζεται ότι μια ημέρα νωρίτερα κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος γονάτισαν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ.

Top Democratic lawmakers lead moment of silence to remember George Floyd

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, ο οποίος απευθύνθηκε στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. «Όλο αυτό δεν είναι απλά μια μεμονωμένη στιγμή των καιρών μας, είναι ένα κίνημα που επηρεάζει την εποχή μας», υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως το φέρετρο του Φλόιντ παρέμεινε ανοιχτό, σε μια κίνηση που θύμησε την αντίστοιχη του Έμετ Τιλ, ενός μαύρου 14χρονου που δολοφονήθηκε το 1955. Τότε, το φέρετρο του ανήλικου είχε μείνει ανοιχτό, έπειτα από αίτημα της μητέρας του, ώστε να δει ο κόσμος πόσο πολύ είχε υποφέρει ο γιος της.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ