Κοσμος

Σουηδία-κορωνοϊός: Πρώτη σε κατά κεφαλήν θανάτους στην Ευρώπη

Εδώ και μια εβδομάδα - Χωρίς τέλος οι επικρίσεις για το «χαλαρό» μοντέλο αντιμετώπισης της επιδημίας Covid-19

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στη Σουηδία - Ολοένα και αυξάνονται οι θάνατοι ασθενών με Covid-19
Κορωνοϊός στη Σουηδία - Ολοένα και αυξάνονται οι θάνατοι ασθενών με Covid-19/© Pixabay

Εδώ και μια εβδομάδα η Σουηδία έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από κορωνοϊό.

Γεγονός είναι πλέον ότι η Σουηδία είναι πρώτη σε κατά κεφαλήν θανάτους στην Ευρώπη από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η Σουηδία, που επέλεξε μια πιο «ανοιχτή» - «χαλαρή» προσέγγιση στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καταγράφει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από τη νόσο Covid-19 τις τελευταίες 7 ημέρες.

Η Σουηδία κράτησε ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι επέλεξε την προστασία της οικονομίας και όχι της Δημόσιας Υγείας. Αν και οι θάνατοι ακολουθούν πτωτική τάση, η Σουηδία καταγράφει 6,25 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους την ημέρα, κατά μέσο όρο, για 7 συνεχόμενες ημέρες, το διάστημα μεταξύ 12ης Μαΐου και 19ης Μαΐου, σύμφωνα με το Ourworldinsata.org. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και μεγαλύτερος από εκείνον της Μεγάλης Βρετανίας, που καταγράφει 5,75 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Βέβαια, κατά την πορεία της πανδημίας, η Σουηδία συνεχίζει να καταγράφει λιγότερους κατά κεφαλήν θανάτους σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, χώρες που επέλεξαν την επιβολή καραντίνας, όμως ο αριθμός των θανάτων στη Σουηδία είναι πολύ υψηλότερος από τους «γείτονές» της, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.

Στους 3.743 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία
Στους 3.743 οι νεκροί από κορωνοϊό στη Σουηδία/© athensvoice.gr/koronoios

Η στρατηγική της Σουηδίας, που βασίστηκε κυρίως σε εκούσια μέτρα για την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και βασικούς κανόνες υγιεινής, επικρίθηκε από ορισμένους ως ένα «επικίνδυνο πείραμα» με ανθρώπινες ζωές, ωστόσο προκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) ως ένα μελλοντικό μοντέλο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ