- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ευρώπη τιμά την Ημέρα της Νίκης υπό τη σκιά του κορωνοϊού
Σαν σήμερα το 1945 ηττήθηκε ο Ναζισμός – Φόβοι για συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες
Σαν σήμερα 8 Μαΐου του 1945 η Ευρώπη κέρδισε τον Ναζισμό αλλά φέτος γιορτάζει υπό τον φόβο του κορωνοϊού.
Πριν από ακριβώς 75 χρόνια, στις 8 Μαΐου του 1945, σίγησαν τα όπλα στην Ευρώπη. Σαν σήμερα ο Ναζισμός ηττήθηκε και η γηραιά ήπειρο βγήκε από τη ζοφερή περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Φέτος ο εορτασμός της 75ης επετείου της επονομαζόμενης «VE Day» θα είναι διαφορετικός λόγω του φόβου του νέου κορωνοϊού. Η Ευρώπη, 75 χρόνια μετά, δοκιμάζεται από μια πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και ο κίνδυνος της διασποράς της δεν έχει εξαλειφθεί. Πριν από 75 χρόνια οι Ευρωπαίοι, από άκρη σε άκρη, γιόρτασαν το τέλος του πολέμου με μεγαλειώδεις και πολυπληθείς συγκεντρώσεις στις πλατείες και στους δρόμους. Σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στέλνουν μήνυμα στον κόσμο να μη βγει στις πλατείες και στους δρόμους υπό το φόβο διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι συνεχείς οι συστάσεις από τις αστυνομικές αρχές προς τον κόσμο για να αποφύγει τις μαζικές εξόδους. Η βρετανική αστυνομία υπενθυμίζει ότι το lockdown παραμένει σε ισχύ. «Μείνετε σπίτι, μείνετε ασφαλείς, σώστε το ΕΣΥ», ήταν το μήνυμα του καθηγητή κοινωνικής και πολιτιστικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, δρ. Ρόμπερτ Τζέιμς προς τους Βρετανούς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή στη μνήμη των πεσόντων του Πολέμου και η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄, θα απευθύνει μήνυμα προς τον βρετανικό λαό. «Κλειστές» τελετές μνήμης θα πραγματοποιηθούν επίσης στη Γαλλία και τη Γερμανία, παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί. Στη Γερμανία η «Ημέρα Νίκης της Ευρώπης» για πρώτη φορά θα είναι ημέρα αργίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σκόπευε να πραγματοποιήσει μια μεγαλειώδη παρέλαση στη Μόσχα με καλεσμένους τους Μακρόν και Σι Τζιπίνγκ, αλλά αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού. Τελικά ο κ. Πούτιν θα καταθέσει στεφάνι στην Κόκκινη Πλατεία και θα γίνει μια εναέρια επίδειξη από μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.