Κοσμος

ΟΗΕ: Καταγγέλει την καταστολή των ΜΜΕ στην πανδημία

Δημοσιογράφοι έχουν εξαφανιστεί και μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΗΕ
ΟΗΕ © EPA/JUSTIN LANE

130 περιστατικά προσβολής των δικαιωμάτων του Τύπου έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο από την εμφάνιση του κορωνοϊού καταγγέλει ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε σήμερα τις χώρες που επωφελούνται από την υγειονομική κρίση προκειμένου να συλλάβουν δημοσιογράφους και να φιμώσουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας πως η ελεύθερη πληροφόρηση είναι κρίσιμης σημασίας στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης είναι πάντα απαραίτητα, αλλά δεν τα είχαμε ποτέ τόση ανάγκη όσο στη διάρκεια αυτής της πανδημίας, την ώρα που τόσοι άνθρωποι είναι απομονωμένοι και φοβούνται για την υγεία και τα μέσα διαβίωσής τους», αναφέρει σε μια δήλωση η Μισέλ Μπατσελέτ.

«Μια αξιόπιστη, έμπιστη πληροφορία, είναι μια γραμμή ζωή για όλους εμάς», πρόσθεσε, παραθέτοντας το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), σύμφωνα με το οποίο 130 περιστατικά προσβολής των δικαιωμάτων του Τύπου έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο από την εμφάνιση της επιδημίας στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Πρόκειται κυρίως για μέτρα λογοκρισίας, περιορισμούς πρόσβασης στην πληροφόρηση και καταχρηστικές νομικές διατάξεις κατά της παραπληροφόρησης.

Σχεδόν 40 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ή έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους επειδή αμφισβήτησαν τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τις χώρες τους ή τον επίσημο απολογισμό του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων, δημοσιογράφοι έχουν εξαφανιστεί και μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις ορισμένων ηγετών που «δημιούργησαν ένα εχθρικό πλαίσιο» σε βάρος δημοσιογράφων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τους και υποβαθμίζοντας τις συνθήκες εργασίας τους.

Ο εκπρόσωπος της Μισέλ Μπατσελέτ Ρούπερτ Κόλβιλ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που εξαπολύει μετωπικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου για την πανδημία.

«Είναι μια ανησυχητική τάση να βλέπουμε τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης να δέχονται τέτοιες επιθέσεις», είπε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Δεν παραβίασα το Σύνταγμα επειδή χρησιμοποίησα άλλο όνομα»

«Ως άνθρωπος έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι και δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος», λέει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.