Κοσμος

Κορωνοϊός: Η Σουηδία ξεπέρασε το «φράγμα» των 1.000 νεκρών

Γιατροί, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουηδία, Κορωνοϊός
Οι Σουηδοί το Σαββατοκύριακο του Πάσχα © EPA/Anders Wiklund

Κορυφαίοι επιστήμονες στη Σουηδία καταδικάζουν την πολιτική της χώρας για τον κορωνοϊό καθώς η χώρα ξεπέρασε τους 1.000 νεκρούς.

Γιατροί, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι στη Σουηδία καταδικάζουν εκ νέου τη «χαλαρή» πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία και την έξαρση του νέου κορωνοϊού στη σκανδιναβική χώρα, η οποία από σήμερα μετρά περισσότερους από 1.000 νεκρούς από τη νόσο Covid-19. Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν σήμερα Μεγάλη Τρίτη τον θάνατο 114 ανθρώπων από τον νέο κορωνοϊό σε διάστημα μόλις 24 ωρών.

Σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις γειτονικές της Φινλανδία και Νορβηγία, η Σουηδία δεν ακολούθησε την πολιτική του lockdown και της καθολικής απαγόρευσης των μετακινήσεων των πολιτών, αλλά ζήτησε οι πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη των κινήσεων τους και να ακολουθήσουν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αυτήν τη στιγμή τα κρούσματα κορωνοϊού στη Σουηδία έφτασαν τις 11.445 και τους 1.033 θανάτους. Η γειτονική της Φινλανδία με το μισό πληθυσμό της Σουηδίας μετρά 64 θανάτους αλλά με κλειστά καταστήματα, εστιατόρια και σχολεία.

Στην ανοικτή τους επιστολή 22 γιατροί και ερευνητές από τα κορυφαία νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Σουηδία σημειώνουν: «Θα υπέθετε κανείς ότι η Σουηδία θα είχε μια στρατηγική πρόληψης, καθώς θεωρούμε ότι ζούμε σε μια χώρα που πάντα αντιμετώπιζε την εξάπλωση επιδημιών σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Θα υπέθετε κανείς ότι οι αρχές μας ήταν καλά προετοιμασμένες εφόσον η επιδημία εμφανίστηκε αρχικά στην Κίνα αλλά το πρόβλημα φαινόταν πως θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο. Εάν ήταν έτσι η Σουηδία δεν θα είχε σήμερα απολογισμό νεκρών παρόμοιο με αυτόν της Ιταλίας και δέκα φορές υψηλότερο από αυτόν της Φινλανδίας. Εάν η στρατηγική της είχε αναπτυχθεί και χαραχτεί σωστά σήμερα δεν θα είχε προσβληθεί ο μισός πληθυσμός των ηλικιωμένων της χώρας. Η προσέγγιση της κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει δραστικά και άμεσα», σημειώνουν κορυφαίοι επιστήμονες της Σουηδίας. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ