Κοσμος

Αστροναύτης επιστρέφει στη Γη εν μέσω κορωνοϊού - Πώς αισθάνεται

Έμεινε 7 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν καν καταγραφεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 στην Ουχάν της Κίνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τζέσικα Μέιρ, αστροναύτης των ΗΠΑ, επιστρέφει στη Γη εν μέσω κορωνοϊού - Όταν έφυγε για τον ISS δεν είχε καταγραφεί ακόμη το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν
Η Τζέσικα Μέιρ, αστροναύτης των ΗΠΑ, επιστρέφει στη Γη εν μέσω κορωνοϊού - Όταν έφυγε για τον ISS δεν είχε καταγραφεί ακόμη το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν/© EPA/ROSCOSMOS

Αστροναύτης έφυγε από τη Γη πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός και πλέον καλείται να επιστρέψει: «Είναι αρκετά σουρεαλιστικό», δηλώνει

Η Τζέσικα Μέιρ είναι αστροναύτης των ΗΠΑ. Την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στη Γη, βρίσκοντας έναν πλανήτη κλονισμένο από την πανδημία κορωνοϊού. Πέρασε σχεδόν 7 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και θα πρέπει από την απομόνωση του διαστήματος να βρεθεί στην καραντίνα του σπιτιού της.

«Είναι αρκετά σουρεαλιστικό να βλέπουμε τι συμβαίνει στον πλανήτη από κάτω μας» αναφέρει σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με δημοσιογράφους από τον ISS, όπου βρίσκεται. Δίπλα της βρίσκονταν οι συναδέλφοι Άντριου Μόργκαν και Κρις Κάσιντι (σ.σ. στο πλήρωμα του ISS υπάρχουν ακόμη τρεις Ρώσοι).

«Η Γη παραμένει εκθαμβωτική από εδώ, επομένως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν γίνει από τότε που ήμασταν εκεί» προσθέτει. Οι αστροναύτες γνωρίζουν τι εστί απομόνωση, καθώς περνούν, γενικά, έξι μήνες ή και περισσότερους κλεισμένοι στον Σταθμό. Η Τζέσικα Μέιρ έφθασε εκεί τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όμως, η απομόνωσή τους είναι εθελούσια, σε αντίθεση με τα εκατομμύρια ανθρώπων στη Γη που έχουν αναγκαστεί να μένουν σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κορονοϊού. «Φοβάμαι ότι θα νιώσω πιο απομονωμένη στη Γη απ’ ότι εδώ» λέει η Μέιρ. Και προσθέτει: «Εδώ, έχουμε μια ρουτίνα, είμαστε τόσο απασχολημένοι και κάνουμε τόσα πολλά απίστευτα πράγματα...».

Όσον αφορά στις συμβουλές τους για μια επιτυχημένη απομόνωση, είναι απλές. «Έχουμε ένα πρόγραμμα και το ακολουθούμε κατά γράμμα» αναφέρει ο Άντριου Μόργκαν, 44 ετών, που ταξίδεψε στον ISS τον Ιούλιο του 2019. «Η σωματική άσκηση, η προσωπική υγιεινή, ο ήλιος, όλα προβλέπονται» εξηγεί.

Ένας άλλος κανόνας είναι «να είστε καλοί συγκάτοικοι». «Όλη την ώρα σκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις μας επηρεάζουν τους άλλους» τονίζει ο ίδιος, που ήταν γιατρός στα επείγοντα όταν προσελήφθη πριν από 7 χρόνια στη NASA.

Αυτή είναι ίσως η καλή πλευρά της πανδημίας, καταλήγει η Τζέσικα Μέιρ: Oι οικογένειες και οι φίλοι έρχονται πιο κοντά, μιλούν συχνότερα μεταξύ τους, προσέχει ο ένας τον άλλο. Ίσως να μάθουμε πώς «να συμπεριφερόμαστε ο ένας προς τον άλλο με μεγαλύτερη ανθρωπιά», καταλήγει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ