- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φίτζι: Ο κυκλώνας Χάρολντ γκρέμισε σπίτια και προκάλεσε τραυματισμούς.
Ισχυρός τροπικός κυκλώνας έπληξε σήμερα το νησιωτικό κράτος των Φίτζι στον Νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καταστρέφοντας κτίρια και προκαλώντας τραυματισμούς στην πρωτεύουσά του Σούβα, κάτι το οποίο εντείνει τις πιέσεις που ήδη δέχεται ο πληθυσμός του λόγω του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού.
Ο κυκλώνας Χάρολντ, η ισχύς του οποίου βρίσκεται στην ανώτερη βαθμίδα, το 5, της κλίμακας μέτρησης, πέρασε από το νότιο τμήμα των Φίτζι γύρω στο μεσημέρι, ισοπεδώνοντας σπίτια και κόβοντας τις γραμμές επικοινωνίας στο αρχιπέλαγος, το οποίο έχει υιοθετήσει περιορισμούς στις μετακινήσεις για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της Covid-19.
«Έχουμε δει αναφορές για τραυματισμούς», δήλωσε ο διεθυντής του Εθνικού Γραφείου Διαχείρισης Καταστροφών Βάσιτι Σόκο. «Τώρα όσον αφορά τον αριθμό ή την σοβαρότητα των τραυματισμών, αυτό είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη», πρόσθεσε.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θανάτους, αλλά περίπου 10 σπίτια στην Σούβα έχουν καταστραφεί, διευκρίνισε.
Πλημμυρισμένοι δρόμοι και κατεστραμμένα κτίρια στη Σούβα φαίνονται σε βίντεο και φωτογραφίες, η γνησιότητα των οποίων δεν έχει επαληθευτεί, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αγωνίζονται να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με το νότιο νησί Καπάβου, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε στο δίκτυο επικοινωνίας ο κυκλώνας, πρόσθεσε ο Σόκο.
Ο κυκλώνας ενέσκηψε στο νησιωτικό αυτό κράτος στον Ειρηνικό την ώρα που ο πληθυσμός του βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει προσβάλλει 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει τον θάνατο 82.000.
Αν και τα Φίτζι έχουν μόνον 15 κρούσματα και κανέναν θάνατο μέχρι στιγμής από τον SARS-CoV-2, ο πρωθυπουργός τους Φρανκ Μπαϊνιμαράμα έχει λάβει διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση των μη απαραίτητων συναθροίσεων άνω των 20 ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, εκτός κι αν οι αρχές τους καλέσουν να απομακρυνθούν από αυτά.
Στην περίπτωση απομάκρυνσης από τα σπίτια, «τα κέντρα υποδοχής του πληθυσμού είναι ασφαλή, αποστειρωμένα και ελέγχονται ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεπεραστούν οι δυνατότητές τους», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. «Αυτοί που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της απειλής του κορονοϊού δεν θα αναμειχθούν με άλλους», σημείωσε.
Ο κυκλώνας Χάρολντ, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στα Νησιά Σολομώντα προτού καταστρέψει κτίρια στο Βανουάτου, αναμένεται να συνεχίσει την πορεία του προς τα Τόνγκα εντός των ημερών, σύμφωνα με μετεωρολόγους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.