Κοσμος

Όχι, το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο ΔΕΝ θεωρεί πως η πανδημία του κορωνοϊού είναι ψέμα

Πώς οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του Vladimir Kvachkov έχουν προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών αρχών

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όχι, το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο ΔΕΝ θεωρεί πως η πανδημία του κορωνοϊού είναι ψέμα

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο δεν θεωρεί ότι ο κορωνοϊός είναι ένα ψέμα. Πρόκειται για ανυπόστατους ισχυρισμούς του Vladimir Kvachkov.

Ισχυρισμός: Το Russian Center for Military-Strategic Research of the General Staff το οποίο υπάγεται απευθείας στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο θεωρεί πως «η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα ψέμα και πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα θρησκευτικών, οικονομικών, πολιτικών και εθνικών σκοπών

Συμπέρασμα: Ο Vladimir Kvachkov δεν είναι μέλος του TsVSI. Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του έχουν προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών αρχών και δεν εκφράζει την επίσημη θέση του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου.

Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφορούν «Το Russian Center for Military-Strategic Research of the General Staff το οποίο υπάγεται απευθείας στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο θεωρεί πως «η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα ψέμα και πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα θρησκευτικών, οικονομικών, πολιτικών και εθνικών σκοπών.»

ΨΕΥΔΕΣ - ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ενδεικτικά παραδείγματα στο pronews.gr και makeleio.gr.

russia-pandimia.jpg

PUKOVNIK RUSKE TAJNE SLUŽBE: Ova pandemija je specijalna operacija!

Ανάλυση
Η πηγή των ελληνικών άρθρων είναι δημοσίευμα σερβικής ιστοσελίδας με ημερομηνία 2/4/2020.

Η αρχική πηγή είναι βίντεο που εμφανίστηκε στις 28/3/2020, και απεικονίζει τον απόστρατο συνταγματάρχη Vladimir Kvachkov, να ισχυρίζεται πως η επιδημία COVID-19, είναι «φτιαχτή» και σχεδιάστηκε κυρίως για την απομείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, την περιστολή των ατομικών ελευθεριών και για οικονομικά οφέλη, χωρίς να παραθέτει την παραμικρή απόδειξη.

‘Choose home, not illness’ | ‘Bubble boy’ encourages people to stay home

Ο Kvachkov, που μεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει και στην GRU, έγινε ευρύτερα γνωστός το 2005, όταν είχε κατηγορηθεί και φυλακιστεί για την απόπειρα δολοφονίας του επιχειρηματία και πολιτικού Anatoly Chubais, για για την οποία αθωώθηκε μετά από τρία χρόνια, για να ξανά-συλληφθεί εκ νέου με την κατηγορία της υποκίνησης σε ένοπλη εξέγερση.

kvachkov2012_w.jpg

Ο εν αποστρατεία συνταγματάρχης αναφέρεται στα άρθρα πως είναι μέλος του Russian Center for Military-Strategic Research of the General Staff που παραπέμπει στο ЦЕНТР ВОЕННО-СТРАТЕГИЧЕСКИХ ИССЛЕДОВАНИЙ. (TsVSI GSh), το οποίο ουδέποτε έχει πάρει θέση για την προέλευση της πανδημίας. Το TsVSI φέρεται να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του ρωσικού στρατιωτικού δόγματος, αλλά σε δημοσίευμα του lenta.ru, το 2007, ο Kvachkov αναφέρεται από τότε ως πρώην συνεργάτης του TsSVI GSh.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ria Novosti, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ζήτησε από την εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ να αποκλειστούν περιπτώσεις παραπληροφόρησης, ανάμεσά τους το βίντεο του Vladimir Kvachkov που υποστηρίζει ψευδώς ότι η πανδημία COVID-19 είναι τεχνητή.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ