- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κορωνοϊός: «Κρίσιμες» οι επόμενες δύο εβδομάδες για την Τουρκία
Κίνδυνος «έκρηξης» των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνουν την τύχη της Τουρκίας στη μάχη της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνουν την τύχη της Τουρκίας απέναντι στον νέο κορωνοϊό, καθώς Τούρκοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η χώρα θα εισέλθει σε κρίσιμο στάδιο όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του COVID-19. Εάν δεν τηρηθούν αυστηρά μέτρα ο αριθμός των θανάτων και κρουσμάτων θα μπορούσαν να φτάσουν σε μέγιστο σημείο, αναφέρει άρθρο-ανάλυση που δημοσιεύεται στη σημερινή αγγλόφωνης έκδοση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sabah».
Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη χώρα και ότι η συμπεριφορά του ιού τελικά θα εξαρτηθεί από τα μέτρα και τον τρόπο με τον οποίο το κοινό θα συμμορφωθεί με αυτά, γράφει το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας που θεωρεί ότι οι αυξητικές τάσεις της επιδημίας στην Τουρκία θα μπορούσαν να κορυφωθούν, πολύ πάνω από τον τρέχοντα αριθμό θανάτων, ( 92 στις 28 Μαρτίου) καθώς και ο υπόλοιπος κόσμος βιώνει επίσης μια άνευ προηγουμένου αύξηση των θανάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να δει χαμηλότερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με άλλες χώρες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που φθάνουν από το εξωτερικό βρίσκονται σε καραντίνα και οι αεροπορικές πτήσεις στις περισσότερες χώρες έχουν διακοπεί.
Επικαλούμενο τη γνώμη του Τούρκου καθηγητή Ümit Savaşçı, ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες, με βάση την πορεία εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη, τα κρούσματα αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες στην Τουρκία. «Θα μπορούσαμε να δούμε μια κορύφωση των κρουσμάτων, με διπλασιασμό τους ή και περισσότερο. Μπορεί να υπάρξει αύξηση, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων πόλεων», προειδοποίησε ο Savaşçı ωστόσο προβλέπει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες «αλλά αυτό εξαρτάται από τα μέτρα εφαρμογής και τη συμμόρφωσή τους με αυτά».
Ο Τούρκος καθηγητής Serhat Ünal του Πανεπιστημίου Hacettepe στην Άγκυρα, δηλώνει στην Sabah ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι «στρατηγικής σημασίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίση τούρκος καθηγητής Recep Öztürk της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Medipol δηλώνει ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει το πρόβλημα της διασποράς του ιού αν ακολουθήσει τις οδηγίες του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον Κορωνοϊό που συστάθηκε από το τουρκικό υπουργείο Υγείας. «Αν δεν συμμορφωθούμε, ο κίνδυνος είναι ορατός. Εναπόκειται σε εμάς, να μειώσουμε τον κίνδυνο. Αν μένουμε στο σπίτι, θα περάσουμε πιο γρήγορα το κρίσιμο όριο», είπε. Ο καθηγητής Ateş Kara του Πανεπιστημίου Hacettepe της Άγκυρας, ο οποίος επίσης είναι μέλος του τουρκικού Επιστημονικού Συμβουλίου για τον Κορωνοϊό, επισημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Θα ήταν αισιόδοξο να πούμε ότι θα είναι έτοιμο τουλάχιστον μετά από εννέα μήνες. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα σχέδιά μας με το σενάριο ότι δεν θα έχουμε εμβόλιο τους επόμενους μήνες», αναφέρει στην τουρκική εφημερίδα σε δημοσίευμα για την τύχη της Τουρκίας απέναντι στον νέο κορωνοϊό . Η πραγματική προστασία είναι να εμποδίσουμε τον συγχρωτισμό των ανθρώπων», λέει ο τούρκος καθηγητής. Σημειώνεται ότι σε διάγγελμά του προς το τουρκικό έθνος, ο Ερντογάν εξήγγειλε χθες αυστηρότερα μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. Συνέστησε σε όλους τους πολίτες να μην βγαίνουν έξω από το σπίτι τους αν δεν υπάρχει λόγος, και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας σε σπίτια και καταστήματα. Η διάρκεια των μέτρων θα εξαρτηθεί από το πόσο αυστηρά θα τηρηθούν αυτά από τους πολίτες, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χιλιάδες κρατούμενοι με την κατηγορία της «εχθρότητας» προς τον Θεό
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.