Κοσμος

Ο «σύγχρονος Άγιος» Ζαν Βανιέ εκμεταλλευόταν σεξουαλικά γυναίκες

Αποκαλύψεις - σοκ για τον εκλιπόντα ιδρυτή της φιλανθρωπικής «Κιβωτού»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαν Βανιέ
Ο ιδρυτής του δικτύου «Κιβωτός» Ζαν Βανιέ © EPA/WILL OLIVER

Έξι γυναίκες στη Γαλλία φέρεται να εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά ο εκλιπών ιδρυτής του παγκόσμιου δικτύου «Κιβωτός», Ζαν Βανιέ.

Η έκθεση μιας εσωτερικής έρευνας αποκαλύπτει ότι ο θρησκευτικός ηγέτης, μορφή του παγκόσμιου καθολικισμού και ιδρυτής του παγκόσμιου δικτύου «Κιβωτός» για άτομα με μαθησιακές δυσκολές, Ζαν Βανιέ, εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά έξι γυναίκες στη Γαλλία.

Ο Καναδός Ζαν Βανιέ ίδρυσε το παγκόσμιο δίκτυο «Κιβωτός» στη Γαλλία το 1964. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση καμία από τις γυναίκες που ο Βανιέ κακοποίησε σεξουαλικά δεν είχε μαθησιακές δυσκολίες. Η έρευνα για τον Βανιέ διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του δικτύου που ίδρυσε πριν από έναν χρόνο καθώς υπήρχαν υποψίες για τον εκλιπόντα φιλάνθρωπο.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από αυτές τις αποκαλύψεις και καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες που πρέσβευε ο Ζαν Βανιέ αλλά και με τους κανόνες σεβασμού και αξιοπρέπειας των ατόμων. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές της 'Κιβωτού'», αναφέρει σε ανακοίνωση ένας εκ των ηγετικών στελεχών του παγκόσμιου δικτύου. «Κατανοούμε το θάρρος και τον πόνο αυτών των γυναικών αλλά και όσων δεν έχουν ακόμα μιλήσει», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

"We are shocked by these discoveries and unreservedly condemn these actions, which are in total contradiction with the values Jean Vanier claimed and are incompatible with the basic rules of respect and integrity of persons, and contrary to the fundamental principles on which L'Arche is based," the current leaders of L'Arche International, Stephan Posner and Stacy Cates Carney, wrote in a letter to the L'Arche Federation.

Το δίκτυο διαχειρίζεται σπίτια και κέντρα για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες σε 38 χώρες και αριθμεί περίπου 10.000 μέλη. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ