Κοσμος

Τόμας Καπάνο: Ο εκδικητικός εραστής

Ο λειτουργός της δικαιοσύνης που νόμιζε ότι είναι υπεράνω του νόμου.

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Criminal Minds

Υπόθεση Τόμας Καπάνο: Η ιστορία του εκδικητικού εραστή που πέθανε στη φυλακή και συγκλόνισε τις ΗΠΑ.

Η Αν Μαρί Φέιχι ήταν μια 30χρονη όμορφη και αγαπητή κοπέλα και μια από τις γραμματείς του Κυβερνήτη του Ντέλαγουερ, όταν εξαφανίστηκε. Δεν είχε δώσει σημεία ζωής τρεις μέρες, κανείς δεν την είχε δει, ούτε είχε μιλήσει μαζί της, από τις 27 Ιουνίου 1996. Δυο από τα αδέρφια της (συνολικά η οικογένεια Φέιχι είχε έξι παιδιά) πήγαν στο διαμέρισμά της να ελέγξουν. Ο ιδιοκτήτης είχε μέρες να τη δει, αλλά έτσι κι αλλιώς η Αν Μαρί  ήταν πάντα πολύ ήσυχη. Ήταν βέβαια και πολύ τυπική, γι' αυτό κανείς δε μπορούσε να εξηγήσει γιατί χάθηκε, αφήνοντας μάλιστα παρκαρισμένο το αμάξι της μπροστά στο σπίτι.

Όταν τα αδέρφια της μπήκαν στο διαμέρισμα της Άννι (όπως την έλεγαν στην οικογένεια) ήταν δέκα το βράδυ και το διαμέρισμα ήταν σκοτεινό. Μια άσχημη μυρωδιά τους έκανε να τρέξουν αμέσως στο μπάνιο, με τον φόβο μήπως είχε γλιστρήσει εκεί μέσα και πέθανε. Τελικά, εντόπισαν σάπια φρούτα σε σακούλες με ψώνια που η Άννι είχε αφήσει στον πάγκο της κουζίνας, καθώς και το πορτοφόλι της, χωρίς το οποίο δε θα πήγαινε πουθενά. Τα αδέρφια κάλεσαν αμέσως την αστυνομία.

Κάτι άλλο που βρήκαν τα αδέρφια στο διαμέρισμα ήταν γράμματα προς την Άννι σε επιστολόχαρτα από το γραφείο του Τόμας Καπάνο. Η οικογένεια Καπάνο ήταν μια από τις ισχυρές οικογένειες του Ντέλαγουερ – εκατομμυριούχοι, με πολλές πολιτικές διασυνδέσεις, τόσο με την πολιτειακή όσο και με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η αστυνομία θα βρει αργότερα το ημερολόγιό της και από εκεί θα αποκαλυφθεί το μυστικό της Άννι: Από το 1994 είχε παράνομη σχέση με έναν παντρεμένο άνδρα, τον οποίο αποκαλούσε απλώς Τόμας και ήταν ερωτευμένη μαζί του. Στην πορεία φαινόταν ότι τα αισθήματά της άλλαζαν και είχε δώσει τέλος στη σχέση μαζί του. Στις 7 Απριλίου του 1996 η Άννι αποκάλυπτε ποιος ήταν αυτός ο «χειριστικός, ανασφαλής, ζηλιάρης και μανιακός». Ήταν ο Τομ Καπάνο.

Ο Τομ Καπάνο ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είχε δει τη Άννι ζωντανή. Είχαν δειπνήσει μαζί στις 27 Ιουνίου σε εστιατόριο της Φιλαδέλφειας. Οι μαρτυρίες των σερβιτόρων έκαναν λόγο για πολύ ψυχρό κλίμα ανάμεσα στο ζευγάρι – ο άντρας φαινόταν να επιβάλλει τον  έλεγχο, η κοπέλα δεν είχε αγγίξει σχεδόν το πιάτο της. Ο Καπάνο παραδέχτηκε ότι την είχε πάρει από το σπίτι της, πήγαν για δείπνο, και μετά την πήγε ξανά στο σπίτι της – αφού πέρασαν από το δικό του για να πάρει τα ψώνια της που είχε αφήσει εκεί. Δεν είχε ιδέα πού βρισκόταν η κοπέλα, αλλά ανέφερε ότι ήταν πολύ παρορμητική, τελευταία υπέφερε από κατάθλιψη και έκανε αυτοκτονικές σκέψεις.

Στις 5 Ιουλίου η αναζήτηση για την Άννι άρχισε να εντείνεται. Ο Κυβερνήτης έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Συνεργάτες του γνώριζαν την Αν Μαρί και ανησυχούσαν. Ο Πρόεδρος υποσχέθηκε κάθε βοήθεια από τις ομοσπονδιακές αρχές. Το FBI άρχισε να συμμετέχει στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι Καπάνο ήταν στο Ντέλαγουερ ό,τι ήταν οι Κένεντι στη Μασαχουσέτη. Μια ισχυρή οικογένεια. Ο 47χρονος Τομ Καπάνο ήταν έξυπνος, ευπαρουσίαστος και έκανε καλή εντύπωση στους γύρω με τους τρόπους του. Κανένα σκάνδαλο δεν είχε συνδεθεί με το όνομά του. Πριν ένα χρόνο είχε χωρίσει από τη γυναίκα του, με την οποία είχε αποκτήσει τέσσερις κόρες, μετά από 25 χρόνια γάμου. Ήταν τώρα εταίρος μιας ισχυρής νομικής  εταιρείας, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος του Κυβερνήτη και Γενικός Εισαγγελέας του Ντέλαγουερ. Φυσικά, δεν είναι ασυνήθιστο ένας ισχυρός και πλούσιος άνθρωπος να πιστεύει ότι είναι υπεράνω του νόμου.

Η αστυνομία έλαβε ένταλμα έρευνας για το σπίτι και τα οχήματα του Τομ Καπάνο. Βρήκαν αίματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των δύο εραστών. Για τις μικρές κηλίδες αίματος στο σαλόνι του Καπάνο τον έλεγχό ανέλαβε το εργαστήριο του FBI. Κάτι άλλο που βρήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι ήταν μια απόδειξη αγοράς μοκέτας. Αποδείχτηκε ότι ο Καπάνο είχε αλλάξει μοκέτα στο σαλόνι του, μέρες μετά την εξαφάνιση της Άννι. Ο ένας από τους τέσσερις αδελφούς Καπάνο, ο Λούις, διαχειριζόταν ένα οικόπεδο ρίψης απορριμμάτων. Ερευνήθηκε, αλλά δε βρέθηκε η πεταμένη μοκέτα. Ένα επίσης ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι άλλος αδερφός Καπάνο, ο Τζέρι, είχε πουλήσει το σκάφος του χωρίς άγκυρα.

Ο νεαρός εισαγγελέας που ασχολιόταν με την υπόθεση αντιμετώπισε από την αρχή την υποτίμηση και την απαξίωση από τον Τομ Καπάνο. Αποφάσισε, ωστόσο, να μελετήσει κάθε υπόθεση που είχε χειριστεί ο Καπάνο ως εισαγγελέας και να καταλάβει το προφίλ αυτού του ανθρώπου. Όπως επίσης και να πιέσει τους δυο αδερφούς του. Ο Τζέρι και ο Λούις είχαν εμπλακεί κατά καιρούς σε παρανομίες, από τις οποίες ο Τομ τους γλίτωνε χωρίς ποινικές συνέπειες. Ίσως τώρα τον είχαν βοηθήσει εκείνοι.

Στις 8 Νοεμβρίου 1997, υπό την πίεση φυλάκισης για ναρκωτικά που βρέθηκαν στο σπίτι του, ο Τζέρι Καπάνο πήγε να καταθέσει όσα γνώριζε. Μίλησε για ό,τι συνέβη στις 28 Ιουνίου 1996. Ο Τομ του είχε ζητήσει να βγούν στην θάλασσα με το σκάφος του Τζέρι, για να πετάξουν το πτώμα ενός ανθρώπου που τον εκβίαζε και είχε αναγκαστεί να σκοτώσει. Εκεί, ο Τομ έριξε στη θάλασσα ένα φορητό ψυγείο, το πυροβόλησε για να βουλιάξει, αλλά επειδή εκείνο επέπλεε, ο Τομ το άδειασε -ο Τζέρι αρνήθηκε να κοιτάξει - χρησιμοποίησε τις δυο άγκυρες κι έριξε το πτώμα στο νερό. Το φορητό ψυγείο το βρήκε ένας ψαράς και το είχε περιμαζέψει. Όταν στοιχεία από την υπόθεση έγιναν γνωστά, ο ψαράς το είχε παραδώσει στην αστυνομία. Ο άλλος αδελφός, ο Λούις, κατέθεσε ότι ο Τομ είχε αφήσει στον χώρο σκουπιδιών της εταιρίας του την παλιά μοκέτα και του είχε ζητήσει, παρακάμπτοντας το τακτικό πρόγραμμα, να αδειάσει τα απορρίμματα με τα φορτηγά του την ίδια μέρα.

Ο Τόμας Καπάνο συνελήφθη για τη δολοφονία της Αν Μαρί Φέιχτι σχεδόν δεκαέξι μήνες μετά την εξαφάνισή της, τον Νοέμβριο του 1997, χωρίς να έχει βρεθεί το πτώμα ή το όπλο του εγκλήματος. Ο εισαγγελέας είχε εξετάσει τη Ντέμπι Μακιντάιρ, διαχρονική ερωμένη του Καπάνο, και είχε πληροφορηθεί ότι εκείνη είχε αγοράσει ένα όπλο, το οποίο έδωσε στον Καπάνο. Έχοντας μελετήσει τον Τόμας Καπάνο, ο εισαγγελέας δεν ξαφνιάστηκε όταν η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος της Αν Μαρί Φέιχι ήταν ατύχημα: Υποτίθεται ότι η Μακιντάιρ μπήκε απροειδοποίητα στο σπίτι του Καπάνο, τον είδε με τη Φέιχι, απειλούσε ότι θ' αυτοκτονήσει, ο Καπάνο πήγε να την αποτρέψει και το όπλο εκπυρσοκρότησε σκοτώνοντας κατά λάθος την Αν Μαρί.

Η πολύκροτη δίκη κράτησε τρεις μήνες. Στις 17 Ιανουαρίου 1999 ο Τόμας Καπάνο κρίθηκε ένοχος για τον φόνο εκ προμελέτης της Αν Μαρί Φέιχι. Καταδικάστηκε σε θάνατο με θανατηφόρα ένεση, αλλά επειδή η απόφαση των ενόρκων για την ποινή δεν ήταν ομόφωνη, στην πορεία του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη. Τον Σεπτέμβριο του 2011, σε ηλικία 61 ετών, ο Τόμας Καπάνο πέθανε από ανακοπή καρδιάς στη φυλακή.

Tom Capano sentenced

Η ιστορία του Τόμας Καπάνο και της Αν Μαρί Φέιχι είχε συγκλονίσει τις ΗΠΑ. Τους δεκαέξι μήνες που έκανε η αστυνομία να συλλάβει τον Καπάνο, δημοσιεύονταν σε εφημερίδες αποσπάσματα από το ημερολόγιο της κοπέλας. Η κοινή γνώμη ζούσε μέσα από τα γραπτά της τον αρχικό έρωτα για τον άγνωστο παντρεμένο, τη μεταστροφή των αισθημάτων της, έως τελικά τον φόβο που της προκαλούσε. Όταν από το ημερολόγιο της Άννι έγινε γνωστή η ταυτότητά του, ο κόσμος είχε ήδη κρίνει ένοχο για τη δολοφονία της τον Καπάνο.

Κι επειδή η ιστορία περιείχε παράνομο έρωτα, με ήρωες μια όμορφη κοπέλα και έναν ισχυρό άντρα, έγινε υλικό πολλών βιβλίων, τηλεταινιών και τηλεοπτικών επεισοδίων δημοφιλών σειρών (“FBI Files”, “48 Hours”, “Behind Mansion Walls”).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ