Κοσμος

Το δόλωμα - Πώς η Χαμάς χάκαρε τα κινητά Ισραηλινών στρατιωτών

Οι φωτογραφίες «καυτών» μεν ανύπαρκτων δε κοριτσιών

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι γυναίκες-δόλωμα των χάκερ της Χαμάς
Οι γυναίκες-δόλωμα των χάκερ της Χαμάς © IDF

Πώς κατάφερε η Χαμάς να ξεγελάσει δεκάδες Ισραηλινούς στρατιώτες και να εγκαταστήσει κακόβουλα προγράμματα στα κινητά τους;

Θύματα εξαπάτησης έπεσαν δεκάδες στρατιώτες του Ισραήλ από χάκερ της παλαιστινιακής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς, οι οποίοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα κινητά τους τηλέφωνα με το κλασικό δόλωμα των πολλά υποσχόμενων αλλά ανύπαρκτων γυναικών.

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC αναφέρει οι χάκερ έστειλαν στους στρατιώτες ψεύτικες φωτογραφίες νεαρών γυναικών, παρασύροντάς τους να εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο μια εφαρμογή. Αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι με την εφαρμογή κάποιοι βρήκαν μια μόνιμη είσοδο και έξοδο από τα έξυπνα κινητά τους. «Δεν υπήρχε σημαντική παραβίαση πληροφοριών μέχρι την αποκάλυψη της απάτης» τόνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η τρίτη φορά που η Χαμάς επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα των Ισραηλινών στρατιωτών.

Οι χάκερ παρουσιαστήκαν ως νεαρές γυναίκες που μιλούσαν «σπαστά» εβραϊκά, ισχυριζόμενοι ότι ήταν μετανάστριες ή ότι δήθεν είχαν προβλήματα όρασης ή ακοής, για να φαίνονται πειστικοί. Στη συνέχεια τους έστελναν  συνδέσμους  που υποτίθεται ότι θα τους επέτρεπαν να ανταλλάξουν φωτογραφίες, αλλά στην πραγματικότητα εγκαθιστούσαν στα κινητά τους προγράμματα κακόβουλου λογισμικού που μπορούν να «επιτεθούν» σε smartphones ή συσκευές υπολογιστών.

Μόλις ανοίγει κάποιος τον σύνδεσμο, το πρόγραμμα εγκαθιστά έναν ιό που θα δίνει στον χάκερ πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας, των εικόνων και των επαφών. Ο εισβολέας μπορεί επίσης να χειριστεί εξ′ αποστάσεως το τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το για να τραβήξει φωτογραφίες και να κάνει ηχογραφήσεις εν αγνοία του ιδιοκτήτη.

Οι δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) είχαν αποκαλύψει την απάτη πριν από αρκετούς μήνες, αλλά επέτρεψαν τη συνέχισή της μέχρι πρόσφατα παρακολουθώντας τις κινήσεις των χάκερ.

Ο IDF είχε προειδοποιήσει προηγουμένως τους στρατιώτες για την ανάγκη επαγρύπνησης όταν χρησιμοποιούσαν smartphones και τους είχε δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για να αποτρέψουν τις απόπειρες πειρατείας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.