Κοσμος

Άντζελο Μπουόνο και Κένεθ Μπιάνκι: Οι στραγγαλιστές των λόφων

Το 2002 ο Άντζελο Μπουόνο πέθανε στη φυλακή από καρδιακή προσβολή. Ο Κένεθ Μπιάνκι βρίσκεται ακόμη στη φυλακή.

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντζελο Μπουόνο και Κένεθ Μπιάνκι

Υπόθεση Μπουόνο και Μπιάνκι: Το αποκρουστικό δίδυμο κατά συρροή δολοφόνων που στραγγάλιζε γυναίκες.

Σε μια μεγαλούπολη σαν το Λος Άντζελες με καθημερινό έγκλημα η ανακάλυψη δολοφονημένων γυναικών -ειδικά αν επρόκειτο για τοξικομανείς ή πόρνες στη λεωφόρο του Χόλιγουντ και γύρω από αυτήν- δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο τη δεκαετία του ’70. Έτσι, όταν τρεις κοπέλες είχαν βρεθεί στραγγαλισμένες και πεταμένες γυμνές στις πλαγιές του βορειοανατολικού Λος Άντζελες το διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 1977, η αστυνομία δεν είχε θορυβηθεί ιδιαίτερα και μόνο λίγοι κάτοικοι είχαν ταραχτεί. Χρειάστηκε να υπάρξουν πέντε ακόμη θύματα για να σκεπάσει την πόλη ο τρόμος.

Στα τέλη του Νοεμβρίου ’77, τη βδομάδα των Ευχαριστιών, πέντε γυναίκες βρέθηκαν στραγγαλισμένες και πεταμένες στους λόφους. Δυο από τα θύματα ήταν έφηβες (12 και 14 ετών) και όλες είχαν απαχθεί από τις μεσοαστικές γειτονιές τους. Ο Τύπος άρχισε να κάνει λόγο για απαγωγές, βιασμούς και βασανιστήρια και τα ΜΜΕ βάφτισαν τον δολοφόνο «Ο στραγγαλιστής των Λόφων». Η αστυνομία, όμως, δεν είχε αποκαλύψει ακόμη αυτό που σιγά σιγά θα συμπέραινε: ότι οι δολοφονίες ήταν έργο δυο ανθρώπων.

Στις 20 Νοεμβρίου η αστυνομία ενημερώνεται για ένα πτώμα στους λόφους, στην περιοχή Γκλεντέιλ. Ο ντετέκτιβ Γκρόγκαν του τμήματος ανθρωποκτονιών βρίσκεται -μετά την υπόδειξη του μικρού παιδιού που το ανακάλυψε κοντά στο σπίτι του- μπροστά στο πτώμα μια νεαρής γυναίκας (αργότερα θα αναγνωριστεί ότι ήταν η Κριστίνα Ουέκλερ, 28 ετών). Η κοπέλα είναι γυμνή, έχει σημάδια από σκοινί που την είχε περιορίσει στους αστραγάλους και στα χέρια, ίχνη στραγγαλισμού και πρόσφατα τρυπήματα από βελόνα στα μπράτσα. Όταν το πτώμα μετακινείται, αίμα τρέχει από τον πρωκτό, ενώ μώλωπες είναι εμφανείς στον κορμό της. Το χορτάρι τριγύρω φαίνεται ανέπαφο, κάνοντας εμφανές ότι η κοπέλα δεν σύρθηκε πάνω του, ενώ το ότι το πτώμα βρίσκεται λίγο πιο μέσα από το πεζοδρόμιο μαρτυρά πιθανώς ότι ο δράστης (ή οι δράστες) έφτασε έως εκεί με αυτοκίνητο.

Την ίδια μέρα σε άλλο σημείο της πλαγιάς βρίσκονται τα πτώματα μιας 12χρονης και μιας 14χρονης μαθήτριας που δεν είχαν δώσει σημεία ζωής μια βδομάδα. Την τελευταία φορά που τις είχαν δει στη γειτονιά τους ήταν όταν κατέβηκαν από το σχολικό λεωφορείο και πλησίασαν ένα αυτοκίνητο με δυο άντρες. Τα πτώματα φαίνονται πάλι αφημένα πάνω στο χορτάρι, χωρίς να τα έχει σύρει κάποιος, ενώ έχει ήδη αρχίσει η αποσύνθεσής τους.

Στις 23 Νοεμβρίου βρίσκεται το πτώμα μιας άλλη 28χρονης ελκυστικής γυναίκας που έχει στραγγαλιστεί και ο θάνατός της τοποθετείται δυο βδομάδες πριν. Αμέσως η αστυνομία του Λος Άντζελες συγκροτεί μια ομάδα κρούσης για την αναζήτηση του στραγγαλιστή των γυναικών. Μέχρι τότε, μόνο ο ντετέκτιβ Φρανκ Σαλέρνο είχε ερευνήσει τους τρεις πρώτους φόνους ιεροδούλων και είχε πειστεί ότι ήταν έργο σίριαλ κίλερ.

Αμέσως μετά την αργία των Ευχαριστιών, ανακαλύπτεται το πτώμα μιας 18χρονης που δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι της, στην κοιλάδα του σαν Φερνάντο, το προηγούμενο βράδυ. Εκτός από τα σημάδια από σκοινί σε χέρια και πόδια, η κοπέλα έχει και σημάδια καψίματος στις παλάμες, πράγμα που κάνει τους ερευνητές να εικάσουν ότι ο δολοφόνος πειραματίζεται ίσως με νέους τρόπους βασανισμού. Μέσα Δεκεμβρίου βρίσκεται το πτώμα μια ξανθιάς γυναίκας που δήλωνε μοντέλο, αλλά δεν είχαν βρεθεί περισσότερα στοιχεία. Τον υπόλοιπο μήνα καθώς και τον Ιανουάριο δεν υπήρξε άλλο θύμα. Αλλά στις 16 Φεβρουαρίου 1978 μια ακόμη νέα γυναίκα βρέθηκε βιασμένη και στραγγαλισμένη. Το πτώμα είχε τοποθετηθεί στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της, που κάποιος είχε σπρώξει στον γκρεμό. Τα σημάδια στο σώμα της μαρτυρούν ότι «ο στραγγαλιστής των λόφων» έχει ξανακάνει την εμφάνισή του.

Οι αστυνομικοί ερευνούν λεπτομερώς τη ζωή της. Η κοπέλα είχε βγει από το σπίτι της αργά το απόγευμα για να πάει στο τοπικό κολέγιο στο Γκλεντέιλ. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για δυο άντρες που την πλησίασαν με το αυτοκίνητό τους και την πήραν μαζί τους. Συνδυάζοντας τις υποθέσεις, οι ντετέκτιβ Γκρόγκαν και Σαλέρνο διαπιστώνουν ότι δυο από τα θύματα, που δε γνωρίζονταν μεταξύ τους, έμεναν σε κοντινά σπίτια στο Γκλεντέιλ. Φαινόταν πολύ πιθανό πια ότι είχαν να κάνουν με δυο δολοφόνους και ο ένας από αυτούς (ή και οι δυο) ίσως ήταν κάτοικος Γκλεντέιλ. Δυστυχώς οι ενδελεχείς έρευνες δεν απέδωσαν καρπούς. (Μόνο ένα μέντιουμ είχε δηλώσει: Οι δολοφόνοι είναι δύο, είναι Ιταλοί, είναι αδέλφια και γύρω στην ηλικία των 24 ετών). Δεν υπήρξαν άλλα θύματα και η ομάδα κρούσης διαλύθηκε.

Τον Ιανουάριο του 1979 στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, βόρεια της Καλιφόρνιας, έχουν εξαφανιστεί δυο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν φίλοι τους στην αστυνομία, είχαν συμφωνήσει με κάποιον εργαζόμενο σε εταιρία σεκιούριτι, με μικρή αμοιβή να φυλάξουν ένα διαμέρισμα, όσο θα επισκευαζόταν ο συναγερμός και ενώ οι ιδιοκτήτες έλειπαν στην Ευρώπη. Η αστυνομία δημοσιοποιεί τις φωτογραφίες των κοριτσιών και του αυτοκινήτου της μιας που λείπει από το πάρκινγκ. Μια γυναίκα καλεί και αναφέρει ότι το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο μπροστά στο συγκρότημα κατοικιών που μένει. Στο πορτ μπαγκάζ η αστυνομία βρίσκει τα πτώματα των δυο φοιτητριών, που απομακρύνονται προσεκτικά ώστε να μην ξεφύγει κάνενα στοιχείο (τρίχες, ίνες) χρήσιμο για τα εργαστήρια.

Οι έρευνες οδηγούν στην ανάκριση του υπαλλήλου σεκιούριτι Κένεθ Μπιάνκι. Ο Μπιάνκι είναι ευγενικός, όμορφος, σύζυγος και πατέρας, και δηλώνει ότι δε γνώριζε τις κοπέλες, δεν ξέρει τίποτα για την υπόθεση. Το όνομά του ωστόσο είναι γραμμένο δίπλα στο τηλέφωνο της μιας φοιτήτριας, καθώς και στοιχεία του διαμερίσματος που θα φύλαγε με τη φίλη της. Και κάτι ακόμη σημαντικό: Έμενε μέχρι πρόσφατα στο Λος Άντζελες, στο Γκλεντέιλ. Στην κλήση από τη Ουάσιγκτον στο αστυνομικό Τμήμα του Γκλεντέιλ θα απαντήσει ο ντετέκτιβ Φρανκ Σαλέρνο. Και η υπόθεση με τους στραγγαλισμούς των γυναικών στους λόφους του Χόλιγουντ θα αρχίσει να εξιχνιάζεται. Τα ευρήματα από τις δολοφονίες των δυο φοιτητριών στην πολιτεία της Ουάσιγκτον οδήγησαν στην ενοχή του Κένεθ Μπιάνκι. Με τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του στο Λος Άντζελες, δυο πόρνες τον αναγνωρίζουν ως τον άνθρωπο που τις κακοποίησε, μαζί με έναν άλλον άντρα. Αυτός λεγόταν Άντζελο Μπουόνο. Οι δυο τους ήταν ξαδέρφια.

Ο Κένεθ Μπιάνκι ήταν γεννημένος στη Νέα Υόρκη, γιος αλκοολικής πόρνης, παθολογικός ψεύτης και κλέφτης και ήθελε από μικρή ηλικία να γίνει αστυνομικός. Δυστυχώς αντιμετώπιζε κατ' επανάληψη απορρίψεις από την αστυνομία. Σε ηλικία 25 ετών φτάνει στο Λος Άντζελες και θαμπώνεται από τη ζωή του μεγαλύτερου ξαδέρφου του Άντζελο. Πολλές ωραίες γυναίκες, πολύ ελεύθερο σεξ και πολλά ναρκωτικά. Ο Άντζελο είχε φοιτήσει κι αυτός σε Καθολικό σχολείο, όπως ο Κένεθ, είχε παντρευτεί πολλές φορές κι είχε κάνει πολλά παιδιά. Και είχε βαθιά περιφρόνηση για τις γυναίκες. Χρησιμοποιώντας την πλαστή αστυνομική ταυτότητα του Μπιάνκι, κατάφερναν με απειλή ή χωρίς, να απάγουν γυναίκες, να ικανοποιούν κάθε άρρωστη επιθυμία τους, να τις βασανίζουν, να τις δολοφονούν και να τις ξεφορτώνονται σαν σκουπίδια στον δρόμο.

Rochester's killers: Kenneth Bianchi denies being 'The Hillside Strangler'

Τα δυο ξαδέρφια υπήρξαν ένα αποκρουστικό φονικό ντουέτο, επιβεβαιώνοντας τους  εγκληματολόγους ότι: η παρουσία δυο δραστών σε ένα έγκλημα δεν διπλασιάζει την αγριότητα, αλλά την πολλαπλασιάζει.

Το 1983 δικαστήριο της Καλιφόρνιας επέβαλε ισόβια κάθειρξη στους Μπιάνκι και Μπουόνο. Το 2002 ο Άντζελο Μπουόνο πέθανε στη φυλακή από καρδιακή προσβολή. Ο Κένεθ Μπιάνκι βρίσκεται ακόμη στη φυλακή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ