Κοσμος

Reuters: Χάκερ που ενεργούν για τουρκικά συμφέροντα πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις

Σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιράκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ransomware-2321110_1920
Pixabay

Οι χάκερ έχουν επιτεθεί σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς μεταξύ των οποίων υπουργεία, πρεσβείες και υπηρεσίες ασφαλείας.

Το κύμα κυβερνοεπιθέσεων σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιράκ πιστεύεται ότι είναι έργο χάκερ που δρουν προς το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες από έναν αμερικανό και δύο βρετανούς αξιωματούχους. 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι χάκερ έχουν επιτεθεί σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς μεταξύ των οποίων υπουργεία, πρεσβείες και υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και σε εταιρείες και άλλους οργανισμούς, ενώ μεταξύ των στόχων βρίσκονταν οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του Ιράκ.

Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση της κίνησης στο διαδίκτυο στους ιστοτόπους που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» των χάκερ, επιτρέποντας ενδεχομένως στους δράστες να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στα δίκτυα των κρατικών φορέων και άλλων οργανισμών.

Σύμφωνα με δύο Βρετανούς και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, η δραστηριότητα φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας επιχείρησης κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο με κρατική υποστήριξη για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν  ότι το συμπέρασμά τους βασίστηκε σε τρεις παραμέτρους: στις ταυτότητες και τις τοποθεσίες των θυμάτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυβερνήσεις χωρών με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία. Στις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις που, όπως οι ίδιες πηγές λένε, χρησιμοποίησαν υποδομές καταχωριμένες στην Τουρκία. Και σε πληροφορίες που περιέχονται σε εμπιστευτική πληροφόρηση στις οποίες αρνήθηκαν να αναφερθούν λεπτομερώς.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποια συγκεκριμένα άτομα ή οργανισμοί είναι υπεύθυνοι, αλλά πιστεύουν ότι όλα τα κύματα των επιθέσεων συνδέονται μεταξύ τους, επειδή σε όλες χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι σέρβερ ή άλλες υποδομές.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Άλλος υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος δεν απάντησε ευθέως στις ερωτήσεις αλλά αρκέστηκε να πει ότι η Τουρκία έχει υπάρξει συχνά θύμα κυβερνοεπιθέσεων.

Η κυπριακή κυβέρνηση ανέφερε σε δήλωσή της ότι «οι σχετικές υπηρεσίες είχαν άμεση επίγνωση των επιθέσεων και ενέργησαν για να τις αντιμετωπίσουν». «Δεν θα σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες για λόγους εθνικής ασφάλειας» πρόσθεσε.

H ελληνική κυβέρνηση πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το κρατικό σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είναι σε κίνδυνο. Η ιρακινή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχόλιo. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ