- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα και δεύτερη πόλη στην Κίνα
«Οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη, αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι».
Και δεύτερη πόλη σε καραντίνα στην Κίνα μετά την Ουχάν. Για να προληφθεί η μετάδοση του κοροναϊού.
Και δεύτερη κινεζική πόλη, η Χουανγκγκάνγκ θα μπει σε καραντίνα από το μεσάνυκτα για την πρόληψη της μετάδοσης του κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές.
Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη, αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι».
Η Χουανγκγκάνγκ βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ, στην κεντρική Κίνα, σε απόσταση λιγότερο των 100 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Ουχάν, η οποία έχει επίσης τεθεί σε καραντίνα, και έχει πληθυσμό περιπού 11 εκατομμύρια κατοίκους.
Σε καραντίνα η πόλη Ουχάν -Τα κρούσματα από την επιδημία ξεπερνούν τα 600
Στο μεταξύ, το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων και των φέρι μπόουτ προς την πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 617 κρούσματα του ιού αυτού στην Κίνα και 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει, όλοι τους στην Ουχάν ή τα περίχωρά της.
Τα λεωφορεία και τα φέρι μπόουτ που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την Ουχάν θα πρέπει να επιστρέψουν στο σημείο αναχώρησής τους αμέσως, τόνισε το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπό του.
Επίσης το υπουργείο ζήτησε από τα λεωφορεία που περνούν από την πόλη να αλλάξουν την πορεία τους για να την αποφύγουν, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιβάτες δεν θα πρέπει να αποβιβάζονται στην Ουχάν.
Η Κίνα λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την επιδημία του νέου κοροναϊού καθώς αυτός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο θέτοντας ουσιαστικά σε καραντίνα από σήμερα την πόλη Ουχάν.
Από τις 10:00 το πρωί τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) κανένα τρένο ή αεροπλάνο δεν μπορεί να αναχωρεί ή να αφικνείται στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Κίνα.
Όλες οι είσοδοι του σιδηροδρομικού σταθμού της Ουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στην πόλη και οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, ενώ στους δρόμους της δεν κυκλοφορούν ούτε λεωφορεία.
«Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την Ουχάν χωρίς συγκεκριμένο λόγο», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αρμόδιες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η απόφαση αυτή ελήφθη «προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση του ιού», εξήγησαν την ώρα που η Κίνα προετοιμάζεται αύριο για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με αφορμή το κινεζικό νέο έτος.
Εξάλλου σήμερα το πρωί οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να φύγουν από την πόλη με αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Paper.
Η μάσκα θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης από τον κοροναϊό, σύμφωνα με τους γιατρούς και για τον λόγο αυτό οι αρχές της Ουχάν έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να φορούν πάντα μάσκα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
Προμήθειες
Ουρές σχηματίζονταν σήμερα μπροστά από τα βενζινάδικα, ενώ σε πολλά είχαν τελειώσει τα καύσιμα.
Επίσης αρκετοί κάτοικοι της Ουχάν σπεύδουν να αγοράσουν προμήθειες. Τα μεγάλα σούπερ- μάρκετ είναι γεμάτα ανθρώπους που κάνουν προμήθειες, με τα ράφια με το κρέας, τα λαχανικά και τα νούντλς να έχουν ήδη αδειάσει.
Αρκετοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για την ραγδαία αύξηση στις τιμές των λαχανικών και άλλων τροφίμων.
«Κανείς δεν έχει αντίρρηση να τεθεί σε καραντίνα η Ουχάν, αλλά πρέπει να επιτρέψετε στους κατοίκους της να τρώνε και να ζουν», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε ήδη από τη Δευτέρα το μήνυμα ζητώντας να αντιμετωπιστεί «με αποφασιστικότητα» η επιδημία.
Στο Πεκίνο όπως και τη Σαγκάη οι πολίτες έχουν αρχίσει ήδη να φορούν μάσκα στους δημόσιους χώρους, όπως το μετρό.
«Πολύ ισχυρά μέτρα»
Από τη Γενεύη ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους χαιρέτισε τα «πολύ πολύ ισχυρά μέτρα» που έλαβε η Κίνα, εκτιμώντας ότι «θα μειώσουν» τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού έξω από τα σύνορά της.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ που συναντήθηκαν χθες για να αποφασίσουν αν ο νέος ιός αποτελεί «παγκόσμιας εμβέλειας κρίση για τη δημόσια υγεία» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Έτσι ο διευθυντής του ΠΟΥ αποφάσισε η συνεδρίαση να συνεχιστεί από σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας.
Ο παγκόσμιος οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τον όρο αυτό μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις επιδημιών, όπως η γρίπη των χοίρων H1N1 το 2009, ο ιός Ζίκα το 2016 και ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη δυτική Αφρική από το 2014 ως το 2016 και πλέον επηρεάζει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 2018.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο κλιμακούμενης εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών
Ο 41χρονος Βρετανός συνελήφθη στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης
Αυξάνει ο ανταγωνισμός με την Κίνα
Χαμογελαστή, χαιρέτησε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το «Le Royal Monceau»
977 άνθρωποι αγνοούνται, μεταξύ των οποίων 517 αλλοδαποί υπήκοοι
Ο οδηγός άφησε την παραγγελία στην πόρτα και απομακρύνθηκε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα
Ένας φόρος τιμής από τον Νορβηγό ποδοσφαιριστή
Ο ρόλος του «Χασάπη της Βοσνίας» στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995
Ο γιος του Ρομπ και της Μισέλ Ράινερ περιέγραψε τον πόνο της απώλειας των γονιών του
Τουλάχιστον 538 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.400 αγνοούνται
Είχε στεφθεί σε ηλικία τριών ετών μετά τον θάνατο του πατέρα του στο Τόρο της δυτικής Ουγκάντα
Τα δύο ανησυχητικά περιστατικά σε συναυλίες της και η απάντηση του συζύγου της
Πώς ο εκλιπών κατάφερε να κάνει έναν παρωχημένο θεσμό να μοιάζει σύγχρονος
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Αστυνομικοί απομάκρυναν τους μετανάστες σε προβλήτα - Αυξάνεται η πίεση στον Σάντσεθ
Απαξιωτικά μηνύματα για την επεξεργασμένη με ΑΙ φωτογραφία της τραγουδίστριας
Ο γάμος με τη Μέτε-Μάριτ, ο Τζέφρι Έπσταϊν και οι κατηγορίες για τον θεό γιο
Το 2023 είχε δηλώσει ότι τα Γλυπτά θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα «χωρίς όρους»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.