Οι γυναίκες στην εξουσία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η νέα ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μεταξύ των γυναικών που κατέχουν κορυφαία κρατικά αξιώματα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ποιες είναι όμως κάποιες από τις γυναίκες που είναι σήμερα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών (εκτός από τις βασίλισσες) στην ΕΕ;
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία εξελέγη σήμερα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εντάσσεται σ' έναν, ακόμη μικρό, κύκλο γυναικών που κατέχουν ένα από τα κορυφαία κρατικά αξιώματα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιες είναι όμως οι γυναίκες αυτές που είναι σήμερα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών (εκτός από τις βασίλισσες) στην ΕΕ;
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005 την πρώτη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη. Επανεξελέγη από τους βουλευτές τον Μάρτιο του 2018 για τέταρτη θητεία, εξασθενημένη πάντως μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η πολιτική οικογένειά της κατέγραψε ιστορικά χαμηλή επίδοση: χρειάσθηκαν πέντε μήνες για να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Πρώτη γυναίκα που έφθασε στο αξίωμα αυτό στη Γερμανία, έχει χαρακτηρισθεί πολλές φορές από το περιοδικό Forbes «η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου».
Η νέα αρχηγός του κράτους της Φινλανδίας έχει προκάλεσει ενθουσιασμό τόσο στην ίδια της την χώρα όσο και διεθνώς: η Σάνα Μαρίν (34 χρονών) είναι η νεότερη γυναίκα αρχηγός κυβέρνησης παγκοσμίως και ηγείται ενός κεντροαριστερού συνασπισμού στο οποίο και τα πέντε κυβερνητικά κόμματα έχουν γυναίκες στην κορυφή.
Η Σοφί Βιλμές, 44 ετών, γαλλόφωνη φιλελεύθερη Βελγίδα, διορίσθηκε τον Οκτώβριο προσωρινή πρωθυπουργός από τον βασιλιά Φίλιππο. Διαδέχθηκε τον Σαρλ Μισέλ και έγινε η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στη θέση αυτή στο Βέλγιο.
Η κυβέρνηση της Βιλμές πάντως διαχειρίζεται απλώς τις τρέχουσες υποθέσεις: το βασίλειο δεν έχει κυβέρνηση με πλήρη καθήκοντα από τον Δεκέμβριο του 2018. Οι διαπραγματεύσεις για να σχηματισθεί ένας νέος συναπισμός προχωρούν με βήμα σημειωτόν μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου.
Η συντηρητική Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, 51 ετών, είναι από το 2015 πρόεδρος της Κροατίας, μια θέση κυρίως τιμητική. Η πρώτη γυναίκα αρχηγός του κροατικού κράτους θα παραχωρήσει ωστόσο τη θέση της στις 18 Φεβρουαρίου στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος την κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου.
Αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν σχημάτισε την κυβέρνησή της τον Ιούνιο και έγινε έτσι, στα 41 χρόνια της, η πιο νεαρή πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας.
Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκου Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε τον Οκτώβριο του 2016 η πρώτη πρόεδρος της Εσθονίας. Εξελέγη από το κοινοβούλιο και κατέχει μια θέση που είναι κυρίως τιμητική.
Η σοσιαλδημοκράτισσα Σάνα Μαρίν έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, στα 34 της, η νεώτερη εν ενεργεία επικεφαλής κυβέρνησης στον πλανήτη. Εκθρονίσθηκε ωστόσο τον Ιανουάριο από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος άρχισε σε ηλικία 33 ετών μια δεύτερη θητεία επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.
Η φιλελεύθερη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που αγωνίζεται κατά της διαφθοράς και ανέλαβε καθήκοντα στις 15 Ιουνίου, είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά την προεδρία της Σλοβακίας. Αν και αρχάρια στην πολιτική, τον Μάρτιο κέρδισε με διαφορά τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος.
Εκτός της ΕΕ, γυναίκες κατέχουν υψηλά αξιώματα στη Νορβηγία (Έμα Σόλμπεργκ, πρωθυπουργός), την Ισλανδία (Κατρίν Γιακομπσντότιρ, πρωθυπουργός), στη Γεωργία (Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, πρόεδρος) και στη Σερβία (Άνα Μπρνάμπιτς, πρωθυπουργός).
Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Η χρονική σύμπτωση των στοιχημάτων με τις στρατιωτικές κινήσεις έχει προκαλέσει πολιτική αντίδραση
H γυναίκα έγινε viral όταν έκαψε φωτογραφία του με τσιγάρο
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.