Κοσμος

Αντιδράσεις στην Αυστραλία για αυτή τη διαφήμιση (video)

Θεωρήθηκε σεξιστική -Τι απαντά η KFC

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
diafimisi-kfc
Στιγμιότυπο από τη διαφήμιση των KFC

Αντιδράσεις για διαφήμιση της KFC που δείχνει αγόρια να κοιτούν με το στόμα ανοιχτό γυναίκα που διορθώνει το ντεκολτέ.

Η KFC ζήτησε συγγνώμη για μια διαφήμιση στην Αυστραλία που δείχνει δύο νεαρά αγόρια να κοιτάζουν με το στόμα ορθάνοιχτο μία γυναίκα που διορθώνει το ντεκολτέ της.   

Η εταιρεία απολογήθηκε αφού η Collective Shout, μια αυστραλιανή ομάδα που εκστρατεύει εναντίον σεξιστικής παρουσίασης των γυναικών, χαρακτήρισε τη διαφήμιση «μια επιστροφή σε κουρασμένα και αρχαϊκά στερεότυπα όπου οι νεαρές γυναίκες παρουσιάζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα για την ανδρική απόλαυση».  

Η διαφήμιση διάρκειας 15 δευτερολέπτων δείχνει μια νεαρή γυναίκα να καθρεφτίζεται στα φιμέ παράθυρα ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου, προφανώς χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι κάποιος είναι μέσα στο όχημα. Καθώς προσαρμόζει το ντεκολτέ της, το παράθυρο αρχίζει να κατεβαίνει για να αποκαλύψει αγόρια που την κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό, ενώ μια γυναίκα την κοιτάζει επικριτικά από το κάθισμα του οδηγού.

Στη διαφήμιση φαίνεται επίσης η κοπέλα να τσεκάρει πώς φαίνεται το πίσω μέρος της ενδυμασίας της στα παράθυρα του οχήματος.

Curtis Wright confesses in the Teresa Sievers murder trial

Όπως εξηγεί ο Guardian, η διαφήμιση προβάλλεται στην τηλεόραση και έχει μοιραστεί επίσης στο κανάλι YouTube της αλυσίδας fast food.

Σε σύντομη δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη, η KFC δήλωσε: «Ζητούμε συγγνώμη αν κάποιος προσβλήθηκε από το τελευταίο μας διαφημιστικό». Παράλληλα σημείωσε ότι η πρόθεσή δεν ήταν να αποτυπώσει με στερεοτυπικό τρόπο γυναίκες και αρνητικά τα νεαρά αγόρια.  

Η εκπρόσωπος της Collective Shout Melinda Liszewski τόνισε ότι «οι διαφημίσεις σαν αυτή ενισχύουν την ψευδή ιδέα ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από τα αγόρια. Είναι άλλη μία εκδήλωση  της αλληγορίας ότι «τα αγόρια θα είναι αγόρια», που παρεμποδίζει την ικανότητά μας να αμφισβητούμε τις σεξιστικές ιδέες που συμβάλλουν στην επιβλαβή συμπεριφορά έναντι των γυναικών και των κοριτσιών».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών δείχνει πώς η ενίσχυση των στερεότυπων φύλου -συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης - συμβάλει στην μείωση της θεώρησης των γυναικών, με αποτέλεσμα την κακομεταχείρισή τους».

Η KFC δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη διαφήμιση.

Αντιδράσεις και στα κοινωνικά δίκτυα

Σημειώνεται ότι η διαφήμιση προκάλεσε αντιδράσεις και στα κοινωνικά δίκτυα με τους χρήστες να την χαρακτηρίζουν κακόγουστη.

«Όταν το παράθυρο κατέβηκε κόντεψα να κάνω εμετό», σχολίασε μία χρήστης. Άλλος χρήστης δήλωσε τρομοκρατημένος που στη διαφήμιση χρησιμοποιήθηκαν νεαρά αγόρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ