- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «ίσως δυσανάλογα» αν το Ιράν πλήξει αμερικανικούς στόχους, δηλώνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στις επικρίσεις των Δημοκρατικών, που είναι εξοργισμένοι επειδή δεν είχαν ενημερωθεί πριν το πλήγμα που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον του Ιράν, ακόμη και δυσανάλογα.
Από την Παρασκευή η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επικρίνει έντονα τον Τραμπ επειδή έδωσε εντολή για την επιδρομή που οδήγησε στον φόνο του Σουλεϊμανί χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση του Κογκρέσου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε στο αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, το Twitter, για να ειρωνευτεί τις αντιδράσεις αυτές, τονίζοντας ότι οι αναρτήσεις του θα ισοδυναμούν με επίσημη γνωστοποίηση, εφόσον αποφασίσει να πλήξει το Ιράν.
«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται», υπογράμμισε.
Νωρίτερα δύο κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών είχαν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να υποβάλουν προς ψήφιση μια απόφαση η οποία θα έχει στόχο να εμποδίσει τον Τραμπ να κηρύξει μονομερώς πόλεμο εναντίον του Ιράν.
Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο είναι εξοργισμένοι αφότου έμαθαν ότι το αμερικανικό πλήγμα εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί. Αντίθετα τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που έχει στενή σχέση με τον Τραμπ δήλωσε ότι συνομίλησε για το θέμα μαζί του στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
«Είμαι πολύ ανήσυχος και πρόκειται για κάτι για το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί το Κογκρέσο», επεσήμανε ο Τσακ Σούμερ επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύσσει πόλεμο (…) χωρίς την έγκριση» του Κογκρέσου, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επεσήμανε ότι έχει αρχίσει να ενημερώνει τους αξιωματούχους του Κογκρέσου για την επιχείρηση της Παρασκευής και δεσμεύθηκε να «τους κρατήσει πλήρως ενήμερους».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για να διεξαγάγει οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επιχείρηση, ο Πομπέο απάντησε: «Έχουμε όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με σεβασμό προς τους νόμους και το Σύνταγμα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη κινητοποιήσει συμμάχους της για την ενίσχυση της ασφάλειας στο νησί
Γυναίκα που υπήρξε σύντροφος του ατιμασμένου γαλαζοαίματου επιχειρεί να τον «ξεπλύνει»
H κίνηση πλοίων στο Στενό του Ορμούζ είχε μειωθεί πάνω από 80%
Για μικρές χώρες τα παιχνίδια ισχύος, οι εύκολες βεβαιότητες και οι λαϊκίστικες λυκοφιλίες μπορεί κάποια στιγμή να κοστίσουν πολύ ακριβά
«Ο λαός μας σφαγιάζεται βάναυσα» λέει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών
Μια ημερομηνία που παραμένει σημείο αναφοράς για τα δικαιώματα και την ισότητα
Την Κύπρο επισκέπτεται ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
Kλιμακώνεται η ένταση στον Ινδικό Ωκεανό - Αγωνία για νέα επίθεση
Η ισπανική φρεγάτα θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τα ελληνικά πολεμικά πλοία
Οδεύει προς τις κάλπες ο Άαρον Σπένσερ, που σκότωσε τον φερόμενο ως κακοποιητή της κόρης του
Οι απολογισμοί νεκρών που έχουν έως τώρα ανακοινωθεί
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Οι γυναίκες και οι άντρες δοκιμάζονται με διαφορετικούς τρόπους, καθώς αναλαμβάνουν συνήθως διακριτούς ρόλους: οι άντρες στο επίκεντρο, ενώ οι γυναίκες στο περιθώριο των συγκρούσεων.
Η ανάρτηση της συντρόφου του που «ίσως» πρόδωσε την τοποθεσία τους
Η στιγμη των χτυπημάτων βαλλιστικών πυραύλων και οι αποστολές μαχητικών
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η πρώην Δούκισσα του Γιορκ αντιμετωπίζει τη νέα πραγματικότητα χωρίς βασιλικό τίτλο και μόνιμο σπίτι
Η περιοχή μπαίνει σε νέα εποχή αβεβαιότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.