- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βραβείο Ζαχάρωφ 2019: Την Τετάρτη η απονομή για τον Ιλχάμ Τότι
Ο Ουιγούρος οικονομολόγος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα είναι παρών, καθώς παραμένει σε κινεζική φυλακή
Βραβείο Ζαχάρωφ 2019: Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή απονομής για τον Ιλχάμ Τότι.
Την Τετάρτη, στις 13.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής* του βραβείου Ζαχάρωφ 2019 για την Ελευθερία της Σκέψης στον Ilham Tohti. Ο Ουιγούρος ακαδημαϊκός και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκεται ισόβια φυλακισμένος στην Κίνα μετά την καταδίκη του με την κατηγορία της υποκίνησης απόσχισης. Θα εκπροσωπηθεί από την κόρη του, Jewher Ilham, η οποία και θα παραλάβει το βραβείο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι. Μετά την τελετή απονομής θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου.
Πρώην καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ο Ilham Tohti καταδικάστηκε το 2014 από την κινεζική δικαιοσύνη έπειτα από δίκη που προκάλεσε την κατακραυγή κυβερνήσεων και οργανώσεων για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο τιμήθηκε και με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης από κοινού με την Πρωτοβουλία των Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι Ουιγούροι είναι μουσουλμανική μειονότητα που κατοικεί στην αυτόνομη περιοχή Σιντσιάνγκ. Εκτιμάται ότι σε αυτό το τμήμα του κινεζικού εδάφους ζουν περισσότεροι από 10 εκατ. μουσουλμάνοι. Οι αρχές της Κίνας κατηγορούν τους Ουιγούρους ότι βρίσκονται πίσω από τρομοκρατικές ενέργειες και σχεδιάζουν απόσχιση.
-------------
* Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την τελετή απονομής και τη συνέντευξη Τύπου στο EP Live και στο EbS+.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.