- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αλγερία: Καταδικάστηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί για διαφθορά
Δύο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές
Δικαστήριο του Αλγερίου καταδίκασε σήμερα δύο πρώην πρωθυπουργούς για διαφθορά, δύο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Δικαστήριο του Αλγερίου καταδίκασε σήμερα δύο πρώην πρωθυπουργούς για διαφθορά, δύο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, την ακύρωση της διεξαγωγής των οποίων διεκδικούν οι διαδηλωτές. Ο Άχμεντ Ουγιαχία, που διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών και ο Αμπντελμαλέκ Σελάλ, δύο φορές πρωθυπουργός, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών. Αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, που περιλάμβαναν «υπεξαίρεση δημόσιων πόρων, κατάχρηση εξουσίας και χορήγηση αδικαιολόγητων προνομίων»
Το δικαστήριο στο Αλγέρι επέβαλε επίσης ποινές δεκαετούς κάθειρξης σε δύο πρώην υπουργούς Βιομηχανίας και καταδίκασε σε φυλάκιση τριών έως επτά ετών πέντε εξέχοντες επιχειρηματίες.
Πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι βρίσκονται στη φυλακή καθώς ο στρατός επιδιώκει να καταστείλει τις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο με αίτημα την άσκηση διώξεων σε βάρος ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και την απομάκρυνση της κυβερνώσας ελίτ.
Η σημερινή είναι η δεύτερη ετυμηγορία που ανακοινώνεται από τον Σεπτέμβριο, όταν στρατιωτικό δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές φυλάκισης στον κάποτε ισχυρό αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών και νεότερο αδελφό του πρώην προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.
Ο Μπουτεφλίκα εξωθήθηκε σε παραίτηση τον Απρίλιο υπό την πίεση των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης, 12 Δεκεμβρίου, δεν θα είναι δίκαιες επειδή ορισμένοι από τους συμμάχους του Μπουτεφλίκα εξακολουθούν να βρίσκονται στην εξουσία.
Ο στρατός έχει πει ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες και πως είναι ο μοναδικός τρόπος εξόδου από την κρίση.
Η σημερινή ετυμηγορία συνδέεται με τη διαφθορά στον τομέα της συναρμολόγησης αυτοκινήτων και τη «μυστική χρηματοδότηση» της εκστρατείας του Μπουτεφλίκα για πέμπτη πενταετή θητεία στις εκλογές που εντέλει ακυρώθηκαν νωρίτερα φέτος.
Στους καταδικασθέντες επιχειρηματίες περιλαμβάνεται ο Άλι Χαντάντ, πρώην πρόεδρος της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της Αλγερίας, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αμπντελγκανί Ζααλάν είναι ο μόνος από τους κατηγορουμένους που απαλλάχθηκε.
Όλοι όσοι δικάζονταν ήταν σύμμαχοι του Μπουτεφλίκα και αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο γιος του Σελάλ, ο Φάρες, μέτοχος σε ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών.
Το δικαστήριο επέβαλε επίσης 20ετή ποινή κάθειρξης ερήμην στον πρώην υπουργό Βιομηχανίας Αμπντεσλάμ Μπουσουάρεμπ, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό. Το ίδιο δικαστήριο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κίεβο στέλνει στρατιωτικούς σε Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για αντιμετώπιση ιρανικών drone
Αμερικανική παρέμβαση για να αποφευχθεί κλιμάκωση και πλήγμα στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν
Η ομάδα Homeland Justice ισχυρίζεται ότι απέκτησε emails βουλευτών και προειδοποιεί για αποκαλύψεις
Η φυγή από το ξενοδοχείο με σκάλες κινδύνου και SOS από κινητά - Διχασμένη η ομάδα
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτιμά ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μειώσει τις τιμές βενζίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.