- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Κάθειρξη 14 ετών για την τζιχαντρίστρια μητέρα
Έφυγε για τη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος με τα παιδιά της
Γαλλία: Κάθειρξη 14 ετών για μια μητέρα που είχε φύγει στη Συρία με τα παιδιά της.
Μια μητέρα που έφυγε στη Συρία με τον σύντροφό της και τέσσερα μικρά παιδιά και δικαζόταν για τρομοκρατία και αρπαγή παιδιού, καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 14 ετών από το ειδικό ποινικό δικαστήριο του Παρισιού.
Οι επαγγελματίες δικαστές του ειδικού ποινικού δικαστηρίου ακολούθησαν την εισαγγελική πρόταση που περιέγραφε την κατηγορούμενη Ζιάν Μακζουμί ως μια προσωπικότητα με «τρομακτικό εγωκεντρισμό» που δεν έδειξε «ούτε μια στιγμή ικανότητα ενσυναίσθησης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δικαστηρίου επικαλέστηκε γεγονότα «ιδιαίτερης βαρύτητας» και «συμμετοχή εν γνώσει της σε εγκληματική επιχείρηση» που χαρακτηρίζεται «αιμοχαρής». «Μόνο μια μεγάλη αυστηρή ποινή μπορούσε να ανακοινωθεί υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.
Η Μακζουμί εμφανίστηκε εμφανώς σοκαρισμένη κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. «Θεωρούμε την ποινή εντελώς δυσανάλογη και βεβαίως θα προσφύγουμε κατά της απόφασης», δήλωσαν οι δύο δικηγόροι της, Κλεμάνς Βιτ και Φλοριάν Λαστέλ.
Η 38χρονη Μακζουμί δικαζόταν από τη Δευτέρα κυρίως για σύσταση τρομοκρατικής εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή παιδιού και παραμέληση ανηλίκου.
Τον Αύγουστο του 2014, η Μακζουμί είχε φύγει από τη Γαλλία με τον σύντροφό της Εντί Λερού, ριζοσπαστικοποιημένο όπως αυτή, και σήμερα φέρεται να έπεσε νεκρός σε μάχη στη Συρία, μαζί με τρία κοριτσάκια που γεννήθηκαν από προηγούμενες σχέσεις τους, ηλικίας τότε από 3 έως 5 ετών και το μωρό τους ηλικίας τριών εβδομάδων. Είχαν ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα.
Η Ζιάν Μακζουμί είχε συλληφθεί στις 10 Οκτωβρίου 2016 στο αεροδρόμιο Ρουασί της γαλλικής πρωτεύουσας καθώς επέστρεφε από τη Συρία με τα τρία παιδιά της αλλά χωρίς την κόρη του συντρόφου της. Δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για το κοριτσάκι αυτό, τη Ζανά, τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.
Για την Σαμιά Μακτούφ, δικηγόρο της μητέρας της Ζανά, αυτή η ποινή ήταν «απαραίτητη για τη συνειδητοποίηση» και προκειμένου η Ζιάν Μακζουμί «να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στις άλλες μαμάδες που έφυγαν μαζί με παιδιά».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.