Κοσμος

Οικογένεια Savopoulos: To άγριο τετραπλό έγκλημα και η πίτσα που πρόδωσε τον δολοφόνο

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Darron Dylon Wint δεν έδρασε μόνος του, ωστόσο ήταν ο μόνος που κατηγορήθηκε για τους θανάτους

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-475531836.jpg
© Mark Wilson/Getty Images/Ideal Image

Η άγρια δολοφονία των μελών της οικογένειας Savopoulos και της οικονόμου τους.

Στις 14 Μαΐου 2015 η Πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει τη φωτιά σε πολυτελή έπαυλη της Ουάσιγκτον, μετά από τηλεφωνήματα περιοίκων. Ήταν 1.30' μμ και η τριώροφη κατοικία του Savvas Savopoulos καιγόταν - φλόγες και μαύροι καπνοί έβγαιναν από τον δεύτερο όροφο. Όταν η φωτιά έσβησε, αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι πρώτοι που μπήκαν μέσα αντίκρυσαν μια άγρια, αιματηρή σκηνή εγκλήματος στον δεύτερο όροφο. Υπήρχαν τέσσερα πτώματα: τρία μέλη της οικογένειας Savopoulos και η οικονόμος τους. Ο Σάββας και η Έιμι Σαββόπουλος και η Βέρα Φιγκερόα βρέθηκαν σε καρέκλες, όπου τους είχαν δέσει με κολλητική ταινία, τους είχαν φιμώσει και περιλούσει με βενζίνη. Ο Φίλιππος Σαββόπουλος βρέθηκε στο κρεβάτι του και φαινόταν ότι είχε βασανιστεί. Tα θύματα έφεραν μαχαιριές και τραύματα από χτυπήματα με αμβλύ αντικείμενο.

Remembering the Savopoulos Family Killed in DC Mansion Murder

Ο Σάββας Σαββόπουλος ήταν 46 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος της American Iron Works, μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας -πόστο που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Η γυναίκα του Έιμι (47) ήταν η αγαπημένη του από τα σχολικά τους χρόνια, και ασχολούταν με την ανατροφή των παιδιών και με αγαθοεργίες. Ο 10χρονος γιος τους Φίλιππος ήταν άρρωστος και δεν είχε πάει στο σχολείο εκείνη τη μέρα. Η 57χρονη Βέρα Φιγκερόα ήταν μια από τις δυο οικονόμους της οικογένειας (βρέθηκε ετοιμοθάνατη και κατέληξε σύντομα στο νοσοκομείο). Οι δυο έφηβες κόρες του ζευγαριού έλειπαν (φοιτούσαν σε οικοτροφείο εκτός Ουάσιγκτον). Η αστυνομία διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης εισόδου στο σπίτι (ο δράστης ή γνώριζε τα θύματα ή μπήκε από ανοιχτή πόρτα/παράθυρο) και ότι κάποιος είχε βάλει σκόπιμα τη φωτιά στο σπίτι. Η επικεφαλής της αστυνομίας είπε ότι ήταν δύσκολο να ξέρουν αν προηγήθηκε ληστεία στο σπίτι, επειδή καταστράφηκε σχεδόν όλο από την πυρκαγιά.

Οι Σαββόπουλοι ήταν εξέχουσα οικογένεια ανώτερης τάξης στη γειτονιά Woodley Park των ακριβών επαύλεων -όπου ανάμεσα σε πρέσβεις, βουλευτές, γερουσιαστές, επιχειρηματίες, έμενε και ο τότε αντιπρόεδρος Τζο Μάιντεν- και η είδηση του θανάτου τους αναστάτωσε την περιοχή. Η αστυνομία είχε στα χέρια της υλικό από κάμερες στο εξωτερικό του σπιτιού, όπου ένας άντρας με σκούφο φαινόταν να απομακρύνεται μετά την πυρκαγιά, και καθησύχασε το κοινό ανακοινώνοντας ότι δεν επρόκειτο για τυχαίο έγκλημα και μάλλον συνδεόταν με το εργασιακό περιβάλλον του Savopoulos.

Από την προηγούμενη ημέρα, 13 Μαΐου, άνθρωποι από το ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο σύζυγος της δολοφονημένης οικονόμου, ανησύχησε όταν η γυναίκα του δεν επέστεψε στο σπίτι τους το βράδυ. Την  καλούσε επίμονα, αλλά εκείνη δεν απάντησε ποτέ. Πήγε στο σπίτι του Σαββόπουλου το επόμενο πρωί και είδε την μπλε Porsche του Σάββα παρκαρισμένη στο δρόμο και όχι στο γκαράζ - σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Χτυπούσε την πόρτα του σπιτιού, αλλά δεν απαντούσε κανείς. Σύντομα ο Σαββόπουλος του τηλεφώνησε λέγοντας ότι η Βέρα είχε συνοδέψει την Έιμι στο νοσοκομείο, όπου είχε μείνει μαζί της το βράδυ. Η άλλη οικονόμος, που εργαζόταν είκοσι χρόνια στο σπιτικό των Σαββόπουλων, έλαβε επίσης ένα ύποπτο μήνυμα από την Έιμι, λίγες μόνο ώρες πριν αρχίσει η πυρκαγιά, λέγοντάς της να μείνει στο σπίτι της. Η γυναίκα απόρησε γιατί έτσι κι αλλιώς δε θα πήγαινε στους Σαββόπουλους, αφού την προηγούμενη μέρα είχε λάβει φωνητικό μήνυμα από τον Σάββα που της έλεγε να μην πάει επειδή η Έιμι ήταν άρρωστη.

Το βράδυ της 13ης Μαΐου, η Έιμι είχε παραγγείλει πίτσες από τη Domino's. Παρακάλεσε να τις αφήσουν στην είσοδο, γιατί φρόντιζε το άρρωστο παιδί της και δε θα μπορούσε να τους ανοίξει. Πλήρωσε με την πιστωτική κάρτα της. Ο υπάλληλος είχε πάει τις πίτσες στο σπίτι, τις είχε αφήσει στα σκαλοπάτια της εισόδου, είχε χτυπήσει το κουδούνι και είχε φύγει. Οι κλήσεις του Savopoulos έδειχναν ότι από το απόγευμα της 13ης ως το μεσημέρι της 24ης, ο Σάββας έκανε τηλεφωνήματα στην τράπεζα, στον λογιστή του, στον βοηθό του, σε συνεργάτες του στο εργοστάσιο και αλλού.

Την 14η Μαΐου, λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά, μετά από εντολή του Σάββα Σαββόπουλου, ο βοηθός του ήρθε στο σπίτι και άφησε 40.000 δολάρια σ' ένα φάκελο. Πίστευε ότι τα χρήματα προορίζονταν για το στούντιο πολεμικών τεχνών που άνοιγε ο Σαββόπουλος (λάτρης και γνώστης των πολεμικών τεχνών από μικρός) και θα είχε εγκαίνια στις 15 Μαΐου.

Μετά από αυτές τις μαρτυρίες και τα στοιχεία, η αστυνομία συμπέρανε ότι τα τρία μέλη της οικογένειας και η οικονόμος κρατούνταν όμηροι στο σπίτι επί σχεδόν 20 ώρες, από το μεσημέρι της 13ης Μαΐου ως το μεσημέρι της 14ης. Οι ώρες αυτές πρέπει να ήταν πολύ οδυνηρές για τα τέσσερα θύματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Όσο τους κρατούσε υπό την ομηρία του, ο δράστης (ή, δράστες) προσπαθούσε να αποσπάσει χρήματα (ίσως τα 40.00 δολάρια) από τον Σάββα, βασανίζοντας τον 10χρονο γιο του και τους άλλους. Τα δυνατά χτυπήματα στα σώματά τους είχαν γίνει με μπαστούνι του μπέιζμπολ. Το ότι τα χρήματα δόθηκαν, δεν απέτρεψε τον δράστη ή τους δράστες από το να δολοφονήσουν τραγικά όλους τους ομήρους.

Τα κουτιά από τις πίτσες βρέθηκαν στο δωμάτιο όπου εντοπίστηκαν όλα τα θύματα. Περιείχαν υπολείμματα πίτσας -κομμάτια από την κόρα τους. Η έρευνα για υλικό DNA απέδωσε. Επάνω στα κομμάτια υπήρχε σάλιο ενός άντρα, που ήταν σεσημασμένος και λεγόταν Darron Dylon Wint. Ο Wint είχε ποινικό μητρώο με πολλαπλές κατηγορίες τα τελευταία δέκα χρόνια για κλοπή, σεξουαλική επίθεση και κατοχή όπλων.

Μια κοπέλα που γνώρισε σε κλαμπ τον είχε καταγγείλει για επικίνδυνη, απειλητική συμπεριφορά (της έλεγε ότι «τα καταφέρνει καλά με τα μαχαίρια»). Ένας γείτονάς του είχε γίνει μάρτυρας της ανεξέλεγκτα βίαιης αντίδρασής του, όταν διαμαρτυρήθηκε επειδή ο Wint έπαιζε δυνατά μουσική. Ο ίδιος του ο πατέρας (παντρεμένος ξανά με ανήλικη κόρη) τον είχε μηνύσει για παρενόχληση που τρομοκρατούσε το παιδί του.

15348831.jpg
© EPA/METROPOLITAN POLICE DEPARTMENT

Επίσης, είχε εργαστεί στην εταιρεία του Σάββα Σαββόπουλου. Δεν ήταν σαφές εάν είχε απολυθεί. Αναγνωρίστηκε από την αστυνομία ως βασικός ύποπτος στην υπόθεση. Ήταν γεννημένος στη Γκάνα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2000. Επιχείρησε να πάει στους Πεζοναύτες, αλλά εγκατέλειψε πριν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση. Μετά την ταυτοποίηση του DNA του Wint, εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του για τέσσερις ανθρωποκτονίες από πρόθεση.

O Wint βρέθηκε και συνελήφθη στις 21 Μαΐου 2015, στη βορειοανατολική Ουάσιγκτον, μία εβδομάδα μετά τις δολοφονίες. Η δίκη του Darron Wint ορίστηκε για τις 3 Φεβρουαρίου 2017 και άρχισε στις 4 Σεπτεμβρίου 2018. Ο συνήγορός του προσπάθησε μάταια να τον παρουσιάσει ως πράο, ευγενικό και καθόλου βίαιο άνθρωπο. Προσπάθησε επίσης αφελώς να αμφισβητήσει τη συσχέτιση των επιστημονικών ευρημάτων, τα ίχνη DNA του στην πίτσα, λέγοντας «δεν του αρέσει καν η πίτσα!». Ο ίδιος προσπάθησε αναποτελεσματικά να ενοχοποιήσει τους αδερφούς του. Αλλά όλα τα στοιχεία ήταν εναντίον του και φανέρωναν έναν θυμωμένο, αλαζονικό και βίαιο άνθρωπο.

Daron Wint Claims He Was Framed in DC Mansion Murder Case

Στις 25 Οκτωβρίου 2018, ο κατηγορούμενος Darron Dylon Wint κρίθηκε ένοχος για τις απαγωγές, τους εκβιασμούς και τις δολοφονίες. Καταδικάστηκε τέσσερις φορές σε ισόβια, ώστε να μην υπάρξει πιθανότητα να αφεθεί ποτέ ελεύθερος.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Wint δεν έδρασε μόνος του, ωστόσο ήταν ο μόνος που κατηγορήθηκε για τους θανάτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ