Κοσμος

Φοιτητές πληρώνονται για να «καρφώνουν» τους καθηγητές

Πανεπιστημιακοί στην Κίνα δεν τολμούν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση - Κλίμα τρομοκρατίας στις αίθουσες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
china-classroom.gif
© Pixabay

Πανεπιστήμια στην Κίνα «προσλαμβάνουν» φοιτητές για να «καρφώνουν» τους καθηγητές που αμφισβητούν το καθεστώς.

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο με «φοιτητές-κατασκόπους» στην Κίνα, οι οποίοι παρακολουθούν τους καθηγητές στα Πανεπιστήμια, αναφέροντας οποιαδήποτε τοποθέτηση μπορεί να θεωρεί κριτική - αμφισβήτηση στην υφιστάμενη πολιτική της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του καθηγητή You Shengdong, ο οποίος απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο το 2018. Τι είχε συμβεί;

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times», κατά τη διάρκεια του μαθήματος έθεσε ερωτήματα στους φοιτητές του πάνω σε ένα δημοφιλές πολιτικό σλόγκαν του προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ. Φοιτητής-πληροφοριοδότης ενημέρωσε τον σύνδεσμό του, η πληροφορία έφθασε στα αρμόδια όργανα και ο καθηγητής απομακρύνθηκε άρον άρον. «Όλοι αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο» υποστηρίζει ο You Shengdong, καθηγητής Οικονομικών για αρκετά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Σιαμέν, στα ανατολικά της χώρας.

«Πώς μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο» ρώτησε ο πανεπιστημιακός, πηγαίνοντας μάλιστα την ερώτηση ένα βήμα παραπάνω: «Πώς μπορούμε να παράγουμε καινοτομία σε ένα τέτοιο περιβάλλον;». Η τοποθέτηση αυτή, σε συνδυασμό με άλλες παρόμοιες, θεωρήθηκε ευθεία αμφισβήτηση του καθεστώτος, με τον καθηγητή να το πληρώνει με τη θέση του.

Τι λένε οι... κατάσκοποι - Οι αμοιβές τους

«Είναι καθήκον μας να σιγουρευτούμε ότι το περιβάλλον της εκπαίδευσης είναι “καθαρό”» εξηγεί από τη μεριά του ο 21χρονος Peng Wei, φοιτητής Χημείας στην Πανεπιστημιούπολη του Σιτσουάν στα βορειοδυτικά της χώρας. Και προσθέτει: «Θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι οι καθηγητές ακολουθούν τους κανόνες».

Πώς ανταμείβονται, όμως, οι συγκεκριμένοι πληροφοριοδότες; Με υποτροφίες τις περισσότερες φορές και υψηλότερους βαθμούς, ενώ δεν λείπουν και οι υποσχέσεις για «θεσούλες» σε ομάδες του κυρίαρχου Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αυτολογοκρισία - Μνήμες από την εποχή Μάο Τσετούνγκ

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι διοικούντες τα Πανεπιστήμια της χώρας αναρτούν μάλιστα και… αγγελίες στα social media, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν την «ομάδα κατασκοπείας τους».

Στόχος τους, να έχουν ένα «αυτί» σε κάθε αίθουσα. Ως αποτέλεσμα, ολοένα και περισσότεροι καθηγητές μπαίνουν σε μια λογική αυτολογοκρισίας -φαινόμενο που τείνει να φθάσει σε επίπεδα εποχής Μάο Τσετούνγκ, όταν φανατικοί φοιτητές εξαπέλυαν επιθέσεις κατά οποιουδήποτε έλεγε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα όσα ήταν γραμμένα στο «Κόκκινο Βιβλίο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ