Κοσμος

Ο Ερντογάν πήρε Κομπάνι και Μανμπίτζ στη «ζώνη ασφαλείας» του

«Παραπληροφόρηση» τα περί συγκρούσεων Τούρκων - Κούρδων μετά την εκεχειρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κομπάνι της Συρίας
Κομπάνι της Συρίας / © EPA/AHMED MARDNLI

Δύο πόλεις - κλειδιά για το καθεστώς Άσαντ, οι Κομπάνι και Μανμπίτζ, περιλαμβάνονται στη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία η Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διαβεβαίωσε ότι δεν σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και κουρδικών δυνάμεων μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός. «Το αποκλείω, πρόκειται για παραπληροφόρηση», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν από τη βόρεια Συρία και την επονομαζόμενη «ζώνη ασφαλείας». Μια «ζώνη ασφαλείας» που θα εκτείνεται κατά μήκος 440 χιλιομέτρων, παράλληλα με τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και θα είναι και βάθους 32 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν κατάφερε να συμπεριλάβει μέσα στη «ζώνη» του τις δύο πόλεις κλειδιά για τον ίδιον αλλά και για τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι πόλεις κλειδιά είναι οι κουρδικές Κομπάνι και Μανμπίτζ, στις οποίες είχε εισέλθει τις τελευταίες μέρες ο συριακός στρατός υποστηριζόμενος από τις ρωσικές συμμαχικές δυνάμεις.  

Η τουρκική ηγεσία ξεκαθάρισε ότι την περιοχή  θα επιτηρούν Τούρκοι και Αμερικανοί, μετά την συμφωνία με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι τα ανατολικά σύνορα της ζώνης που θα δημιουργηθεί θα είναι στο Ιράκ.  «Ένα χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή. Η διαδικασία εκεχειρίας επιτηρείται, επίσης, από την Τουρκία, στα βασικά της σημεία, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και σε διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος  στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός 120 ωρών, δηλαδή πέντε ημερών, μετά από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι, και εκεί θα συζητήσουν για την επόμενη φάση της διαδικασίας δημιουργίας ασφαλούς ζώνης στη Συρία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ